Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Nepokoje v Novej Kaledónii si vyžiadali obeť, zadržali vyše 130 ľudí

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Reforma volebného systému, ktorú v noci na stredu schválila dolná komora francúzskeho parlamentu pomerom hlasov 351:153, rozhnevala miestnych separatistov.

Nouméa 15. mája (TASR) - Jedna osoba prišla o život v dôsledku strelného poranenia počas násilných nepokojoch v Novej Kaledónii, francúzskom zámorskom území v Tichomorí. Už druhú noc sa tam protestovalo proti ústavnej reforme volebného systému presadzovanej francúzskou vládou. Pri nepokojoch dosiaľ zadržali vyše 130 ľudí, píše TASR podľa agentúr AFP a DPA.

Úrady informovali, že v noci prijali na pohotovosť troch zranených, pričom jeden strelným zraneniam podľahol. Podľa nich ho však nepostrelila polícia či príslušníci bezpečnostných síl.

Reforma volebného systému, ktorú v noci na stredu schválila dolná komora francúzskeho parlamentu pomerom hlasov 351:153, rozhnevala miestnych separatistov. Prisudzuje totiž volebné práva a tým aj väčší politický vplyv francúzskym občanom.

Protesty proti reforme sa už v pondelok večer zmenili na násilné, pričom došlo aj k streľbe na príslušníkov bezpečnostných síl, podpaľovaniu vozidiel či rabovaniu obchodov. AFP nepokoje označuje za najhoršie od 80. rokov minulého storočia.

Úrady zareagovali posilnením bezpečnostných opatrení, zaviedli nočný zákaz vychádzania, aj zákazy zhromažďovania, predaja alkoholu či nosenia zbraní. Do odvolania zatvorili školy aj letisko. Francúzsky prezident Emmanuel Macron po schválení reformy v parlamente obyvateľov súostrovia vyzval na zachovanie pokoja. Nepokoje však pokračovali aj počas ďalšej noci.

Francúzsky úrad vysokého komisára pre Novú Kaledóniu v stredu ráno informoval, že zadržaných bolo už vyše 130 ľudí, z ktorých desiatky vzali do väzby a budú súdne stíhaní. Pri nepokojoch utrpelo zranenia aj približne 60 policajtov. Mnohé budovy, vrátane viacerých škôl, demonštranti zapálili.

Francúzsko sa v roku 1998 v dohode z Nouméy zaviazalo, že Novej Kaledónii postupne udelí väčšie právomoci, pripomína AFP. Obyvatelia tohto súostrovia odvtedy v troch referendách v rokoch 2018, 2020 a 2021 hlasovali za zachovanie štatútu francúzskeho zámorského územia. Skupiny podporujúce nezávislosť však referendum v roku 2021 bojkotovali a jeho výsledky odmietajú prijať. Kanakovia, domorodí obyvatelia Novej Kaledónie, dlhodobo bojujú za vznik vlastného štátu.

Nová Kaledónia sa rozprestiera v Tichom oceáne približne 1200 kilometrov východne od Austrálie. Má asi 238.000 obyvateľov a hlavným mestom je Nouméa. Pre Paríž je toto územie dôležité geopoliticky a vojensky, tiež sú tam bohaté ložiská niklu.