Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V palestínskej nemocnici zomrel postrelený mladík

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Židovskí osadníci začali s výstavbou Eviataru začiatkom mája.

Jeruzalem 24. júla (TASR) – Jeden palestínsky mladík zomrel po tom, čo bol v piatok pri potýčkach s izraelskými vojakmi v palestínskej dedine Bajta na okupovanom západnom brehu Jordánu postrelený. K násilnostiam došlo počas protestov proti výstavbe nelegálnej židovskej osady Eviatar. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP na základe oznámenia palestínskeho ministerstva zdravotníctva.

Sedemnásťročný palestínsky Arab menom Muhammad Munír Tamímí podľahol strelným poraneniam deň po incidente už v nemocnici. Červený kríž uvádza, že zranenia pri týchto potýčkach utrpelo dovedna 320 Palestínčanov, z toho 21 z nich ostrými nábojmi, 68 gumovými projektilmi a mnohí ďalší slzotvorným plynom.

V Bajte na severe Predjordánska sa v piatok popoludní zhromaždili na protestoch stovky Palestínčanov. Táto oblasť je dejiskom častých demonštrácií proti rozširovaniu židovských osád na palestínskom území.

Izraelská armáda uviedla, že Palestínčania na vojakov hádzali kamene, na čo ozbrojené zložky židovského štátu reagovali „prostriedkami na potláčanie nepokojov". Ľahké zranenia utrpeli pri nepokojoch aj dvaja vojaci.

Židovskí osadníci začali s výstavbou Eviataru začiatkom mája. Výstavba však prebieha v rozpore s izraelskými zákonmi i medzinárodným právom a v radoch Palestínčanov vyvoláva búrlivé protesty, vysvetľuje AFP.