Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nepokoje vo väznici v Ekvádore si vyžiadali najmenej 13 obetí

Nepokoje vo väznici v Ekvádore. Foto: TASR/AP

K násilnému stretu došlo vo väznici Bellavista v meste Santo Domingo de los Colorados približne 80 kilometrov juhozápadne od metropoly Quito.

Quito 19. júla (TASR) - Najmenej trinásť väzňov prišlo o život a dvaja ďalší utrpeli zranenia v pondelok po ďalšej krvavej bitke v notoricky známom zadržiavacom zariadení v Ekvádore, oznámila na sociálnej sieti Twitter väzenská správa tejto juhoamerickej krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

K násilnému stretu došlo vo väznici Bellavista v meste Santo Domingo de los Colorados približne 80 kilometrov juhozápadne od metropoly Quito, kde si krvavé výtržnosti aj v máji tohto roka vyžiadali až 44 obetí.

Ekvádorská väzenská správa SNAI na Twitteri ďalej uviedla, že predstaviteľom spomínanej väznice sa v spolupráci s armádou a políciou podarilo v zariadení opätovne nastoliť poriadok.

Pri májových nepokojoch z väznice utieklo približne 220 väzňov, väčšinu z nich sa však podarilo opätovne dolapiť, pripomína AFP.

Kruté väzenské nepokoje sú bežné vo väzniciach v Ekvádore, kde drogové gangy súperia o kontrolu nad obchodnými trasami. Táto rivalita niekedy prerastie do brutálneho násilia za mrežami. V niektorých prípadoch boli väzni dokonca rozsekaní na smrť alebo sťatí mačetami.

Väznice v krajine sú preplnené a majú nedostatočné zabezpečenie. Nekontrolovateľná korupcia vedie k tomu, že väzni majú prístup k všetkým druhom pašovaného tovaru vrátane strelných zbraní a výbušnín.

Ekvádor leží medzi najväčšími svetovými producentmi kokaínu - Kolumbiou a Peru. Krajina zaznamenala prudký nárast násilia, ktorý sa pripisuje bojom medzi súperiacimi drogovými gangmi. Od februára 2021 došlo v Ekvádore k viac než desiatim väzenským masakrom.