Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nepriama voľba prezidenta sa začne 24. januára, favoritom je Draghi

Taliansky premiér Mario Draghi hovorí počas koncoročnej tlačovej konferencie v Ríme 22. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Predseda Poslaneckej snemovne Roberto Fico zvolal schôdzu tejto dolnej komory talianskeho parlamentu k "voľbe prezidenta republiky" na 24. januára, uvádza sa vo vyhlásení snemovne.

Rím 4. januára (TASR) - Taliansky parlament a zástupcovia jednotlivých regiónov začnú 24. januára hlasovať o novom prezidentovi krajiny, oznámili v utorok tamojší vládni predstavitelia.

Ako píše agentúra AFP, favoritom je momentálne súčasný taliansky premiér Mario Draghi, ktorý svoju prezidentskú kandidatúru zatiaľ nepotvrdil ani nevylúčil.

Prezident má v Taliansku prevažne reprezentatívnu funkciu, to sa však mení v časoch politickej nestability - hlava štátu môže rozpustiť parlament, vyhlásiť voľby a vymenovať premiéra.

Predseda Poslaneckej snemovne Roberto Fico zvolal schôdzu tejto dolnej komory talianskeho parlamentu k "voľbe prezidenta republiky" na 24. januára, uvádza sa vo vyhlásení snemovne.

Sedemročné funkčné obdobie súčasného prezidenta Sergia Mattarellu, 80-ročného bývalého sudcu, sa končí 3. februára, pripomína AFP.

Svoju kandidatúru na prezidenta zatiaľ nikto oficiálne neoznámil, bývalý šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi je však v súčasnosti považovaný za favorita, komentuje AFP.

Ďalšími potenciálnymi kandidátmi na hlavu štátu sú bývalý predseda dolnej komory parlamentu Pier Ferdinando Casini, eurokomisár a expremiér Paolo Gentiloni, bývalý socialistický predseda vlády Giuliano Amato a ministerka spravodlivosti Marta Cartabiaová – ktorá by v prípade úspechu bola prvou prezidentkou v dejinách Talianska.

Renomovaného ekonóma Draghiho, ktorý má rozsiahle kontakty v eurobloku i v Spojených štátoch, vlani vo februári neočakávane povolali za talianskeho premiéra po tom, ako sa rozpadla stredoľavicová vláda jeho predchodcu Giuseppeho Conteho.

Taliansky prezident je volený v tajnom hlasovaní, na ktorom sa podieľa približne 1000 senátorov, poslancov a zástupcov 20 talianskych regiónov. Kandidát na prezidenta musí získať dve tretiny hlasov v prvých troch kolách, avšak v štvrtom a každom nasledujúcom kole mu k víťazstvu stačí nadpolovičná väčšina.