Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nepriame rozhovory medzi Iránom a USA skončili bez dosiahnutia pokroku

Na archívnej snímke zo 16. augusta 2021 hovorca ministra zahraničných vecí USA Ned Price. Foto: TASR/AP

Jadrová dohoda z roku 2015 zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít.

Dauha 30. júna (TASR) - Nepriame rokovania medzi Iránom a Spojenými štátmi v Katare, ktoré sprostredkovala Európska únia v rámci širších snáh o obnovenie jadrovej dohody z roku 2015, sa skončili v stredu bez výsledku. Americkí diplomati uviedli, že vyjednávači nedokázali dosiahnuť výrazný pokrok. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a AP.

"Nepriame rokovania v Dauhe sa skončili a hoci sme Európskej únii veľmi vďační za jej úsilie, sme sklamaní z toho, že Irán opäť nedokázal pozitívne reagovať na iniciatívu EÚ, a preto sa nedosiahol žiadny pokrok," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

"Žiaľ, nedosiahli sme taký pokrok, v aký tím EÚ dúfal. Budeme pokračovať v práci s ešte väčšou naliehavosťou, aby sme opäť naštartovali kľúčovú dohodu o nešírení jadrových zbraní a regionálnej stabilite," uviedol vyjednávač Európskej únie Enrique Mora na sociálnej sieti Twitter.

Jadrová dohoda z roku 2015 zmiernila tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít. V roku 2018 však od nej odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Jeho administratíva obnovila sankcie voči Teheránu, ktorý následne postupne prestával plniť svoje záväzky vyplývajúce z dohody. Sľubne sa vyvíjajúce rozhovory o oživení dohody uviazli na mŕtvom bode v marci, po ruskom vpáde na Ukrajinu. Počas rokovaní o obnovení jadrovej dohody vo Viedni pritom Irán opakovane vyzýval na záruky zo strany USA, že nedôjde k podobnému odstúpeniu od dohody, aké uskutočnil Trump.

Irán medzitým vypol dve monitorovacie kamery Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v jednej zo svojich jadrových elektrární. Bezpečnostní experti predpokladajú, že islamská republika má dostatočné množstvo obohateného uránu na vyrobenie aspoň jednej atómovej bomby.