Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nepriateľom Breivika boli ľavičiari a zástancovia multikulturalizmu

bžalovaný nórsky atentátnik Anders Behring Breivik plače v súdnej sieni počas premietania jeho vlastného propagandistického videa na súdnom procese na súde v Oslo. Foto: TASR/AP

Oni totiž nedali priestor na vyjadrenia militantným nacionalistom Breivikovho typu.

Oslo 19. apríla (TASR) - Ten, kto priamo nevidel dnešné pojednávanie Mestského súdu v Osle s masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom, by len podľa počutého ľahko získal dojem, že išlo o odbornú prednášku. Obvinený sa fundovane vyjadroval na rôzne témy, dotkol sa psychológie, chémie, popisu zbraní, pyrotechniky, biológie, toxikológie. Vo všetkých týchto oblastiach má Breivik slušné znalosti, získané systematickým samoštúdiom. Bojovať proti multikulturalizmu sa rozhodol ešte v roku 2006. Fanaticky pracoval na teóriách, ako likvidovať zradcov nórskeho národa efektívne a trvalo, lebo oni sú priamo zodpovední za ohrozenie nórskej a tým aj európskej kultúry otvorením hraníc a umožnením islamizácie krajiny.

Masaker pripravoval od roku 2006

Teroristická akcia z 22. júla 2011 bola dôkladne pripravovaná už od roku 2006. Nepriateľom boli všetci marxisti, zástancovia takzvaného multikulturalizmu. Išlo o likvidáciu politikov ľavicových strán a novinárov. Oni totiž nedali priestor na vyjadrenia militantným nacionalistom Breivikovho typu.
Foto: TASR/AP

Likvidovať sa mali efektívne, najradšej použitím výbušnín alebo chemických zbraní. Aktuálne miesto na vykonanie ničivého útoku malo byť napríklad prvomájové zhromaždenie nórskej ľavice v Osle. Ničiacou zbraňou mal byť unesený kamión s propán-butánom, ktorý mal vybuchnúť medzi manifestujúcimi. Breivik odhadol, že tak mohol "eliminovať" 10 000 ľudí. Zaoberal sa aj podrezaním krku čelným predstaviteľom živo vysielaným z prinesenej kamery. Nešlo o počet, ale o vyslanie posolstva podľa vzoru al-Káidy. Nakoniec si však zvolil explóziu a streľbu. Tento variant by postihol menší počet nevinných, uvažoval o 10 percentách z obetí. Tak vraj uvažovalo NATO pri bombardovaní napríklad v Líbyi.

Peniaze si našetril


Na realizáciu svojich plánov potreboval Breivik dosť peňazí. Tie si našetril tvrdou prácou, robil aj 16 hodín denne. Aby mohol ešte viac šetriť, presťahoval sa späť k svojej matke, kde platil nízke nájomné. U mamy si aj doprial jeden rok oddychu. Breivik súdu hrdo oznámil, že aj keď nezarábal, nepoberal žiadne prostriedky z nórskeho sociálneho systému, pretože sa to prieči jeho princípom. Celý rok hral hru Word of worldcraft denne aj 16 hodín. Táto hra mu umožnila trénovať rôzne situácie, ktoré mohli byť aktuálne pri samotnom útoku. Cvičil aj "v reáli" ako má reagovať, ak by bol vystavený útoku bezpečnostných síl pri zaparkovaní auta s výbušninami pri vládnych budovách. Scenár opakoval aspoň 20-krát.

Navštívil aj Prahu

Zbrane, chemikálie, ochranné odevy, falošné znaky a iné veci terorista zháňal od Číny až po krajiny východnej Európy, bol aj v Prahe. Vsádzal na kvalitu. Ak strelná zbraň, tak so zväčšeným zásobníkom, ak munícia, tak extra prierazná, ak ochrana, tak najúčinnejšia, ak jedy, tak najkoncentrovanejšie.

Breivik sa považuje za citlivého človeka. Aby zvládol emócie pri vraždení, denne trénoval, ako ich ovládať či úplne odbúrať. Bol so svojou úlohou z 22. júla spokojný. Cvičenia proti emóciám robí aj v súčasnosti každý deň.

V piatok na piatom dni procesu sa bude súd zaoberať priebehom vlaňajšej masakry.

Prečítajte si aj: