Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nepriaznivé počasie si v Európe vyžiadalo už dva životy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Česká republika hlási v dôsledku sneženia jednu obeť, dopravné obmedzenia aj výpadok elektriny.

Sarajevo 5. februára (TASR) - Nepriaznivé počasie spôsobilo v stredu v strednej a východnej Európe veľké dopravné obmedzenia a vyžiadalo najmenej dva životy, píše agentúra AP.

V Bosne a Hercegovine sa dôsledku silného vetra a sneženia prevrátilo niekoľko nákladných vozidiel, čím zablokovali rôzne úseky ciest. Z dôvodu silného vetra uzavreli lyžiarske strediská okolo hlavného mesta Sarajeva.

V Chorvátsku vietor dosiahol rýchlosť 185 kilometrov za hodinu. Záhreb zatiaľ nehlási nijaké obete. Úrady však museli prerušiť lodnú dopravu medzi ostrovmi v Jadranskom mori a pevninou. Vyvrátené stromy poškodili niekoľko budov.

Jednu obeť zlého počasia hlási Slovensko, kde prevrátená autobusová zastávka v Myjave privalila dve deti. Jedno zomrelo a druhé je v kritickom stave.

Česká republika hlási v dôsledku sneženia jednu obeť, dopravné obmedzenia aj výpadok elektriny. Diaľnica D8 vedúca do Nemecka bola zablokovaná od severočeského Ústí nad Labem. Bez elektriny bolo približne 16.500 domácností. Silný vietor si vyžiadal jednu obeť severne od Prahy, kde vodiča auta zasiahol vyvrátený strom.

V Maďarsku zasahovali hasiči v 230 prípadoch


Po utorňajšom pustošivom silnom vetre na území Maďarska pokračovala víchrica aj v stredu, keď museli hasiči odstraňovať jej následky na 230 miestach krajiny, informovala agentúra MTI.

Zástupca hovorcu Úradu civilnej ochrany (OKF) Imre Dóka uviedol, že v meste Törökszentmiklós v Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župe strhol víchor celú strechu telocvične s rozlohou zhruba 600 štvorcových metrov, ktorá padla na zaparkované autá. Nikto neutrpel zranenia.

Hasiči odstraňovali ešte aj v popoludňajších hodinách vyvrátené stromy, popadané konáre, volali ich však aj k poškodeným strechám či elektrickým vedeniam. Kým v utorok silný vietor trápil najmä severozápad krajiny, v stredu mali hasiči najviac zásahov v Békešskej, Čongrádskej, Hajdúcko-bihárskej, Peštianskej a Zalianskej župe.

Víchrica spôsobila výpadky v dodávke elektrickej energie na takmer 10.000 odberných miestach Čongrádskej, Békešskej a Báčsko-malokumánskej župe.

V uplynulých dvoch dňoch sa v súvislosti s víchricou zranili dvaja ľudia.