Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Népszava:EK pozastavila Erasmus maďarským školám pod kontrolou Fideszu

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vláda premiéra Viktora Orbána stále ovláda viacero univerzít prostredníctvom nadácií pod kontrolou politikov Fideszu.

Budapešť 9. januára (TASR) - Maďarské vzdelávacie inštitúcie, ktoré ovplyvňuje vládna strana Fidesz, nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ financovaného Európskou úniou (EÚ), ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe. Napísal to v pondelok denník Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vláda premiéra Viktora Orbána stále ovláda viacero univerzít prostredníctvom nadácií pod kontrolou politikov Fideszu a preto sú nateraz dočasne vynechané z niektorých vzdelávacích a výskumných projektov EÚ, konštatoval denník.

Príslušné generálne riaditeľstvá Európskej komisie o tom informovali národné orgány poverené správou eurofondov koncom decembra. Zákaz sa vzťahuje na žiadosti posudzované po 15. decembri 2022.

Maďarským vzdelávacím a kultúrnym inštitúciám riadeným verejnoprávnymi nadáciami sa EÚ začala venovať po zistení, že model ich fungovania nezaručoval transparentné hospodárenie s verejnými prostriedkami a nevzťahovali sa na ne pravidlá verejného obstarávania a konfliktu záujmov.

Väčšina poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v parlamente schválila 27. apríla 2021 návrhy zákonov, ktoré umožnili založiť nadácie hospodáriace s verejným majetkom. Nadácie tak získali verejný majetok, akcie, nehnuteľnosti, kliniky, rôzne inštitúcie a 70 percent maďarského vysokého školstva.

Orbánova vláda v prípade vysokého školstva argumentovala snahou o posilnenie organizačnej, finančnej, zamestnaneckej vzdelávacej a výskumnej autonómie, čo však kritici vlády spochybnili. Vo vedení nadácií univerzít sa totiž objavili politici vládneho bloku a vláde blízki aktéri podnikateľskej sféry. Spomedzi týchto prípadov v Maďarsku i v zahraničí najviac rezonovala kauza Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti z roku 2020.

Opoziční politici návrh nepodporili a označili ho za pokus vládnej strany Fidesz o ovládnutie vysokého školstva.