Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Népszava: Právne konanie voči Maďarsku pokračuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vláde premiéra Viktora Orbána zaslala EK stanovisko s odôvodnením, keďže Komisia nedostala primerané odpovede na obavy vyjadrené v upozornení zaslanom Budapešti.

Budapešť 23. mája (TASR) - Európska komisia (EK) vstúpila do druhej fázy právneho konania voči Maďarsku pre porušenie práva Európskej únie, ktoré začiatkom februára iniciovala EK kvôli maďarskému zákonu o ochrane suverenity. Spornú právnu normu prijal maďarský parlament vlani v decembri. S odvolaním sa na server nepszava.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vláde premiéra Viktora Orbána zaslala EK stanovisko s odôvodnením, keďže Komisia nedostala primerané odpovede na obavy vyjadrené v upozornení zaslanom Budapešti.

"Ak maďarská vláda ani potom nebude ochotná naznačené problémy riešiť, prípad sa môže o pár mesiacov dostať pred Súdny dvor Európskej únie," píše sa v liste z Bruselu.

Vo februárovom liste o začatí konania EK uviedla, že maďarská legislatíva porušuje viaceré ustanovenia práva EÚ, demokratické hodnoty EÚ, princíp demokracie a volebné právo občanov EÚ.

Maďarský zákon je ďalej okrem iného v rozpore s niekoľkými základnými právami zakotvenými v Charte základných práv EÚ, vrátane práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života, práva na ochranu osobných údajov, slobody prejavu a informácií, slobody združovania, volebné právo občanov EÚ, účinné opravné prostriedky a právo na spravodlivý proces.

Orbánova vláda mala dva mesiace na odpoveď. EK teraz vyhodnotila list z Budapešti doručený začiatkom apríla a zistila, že nerieši problémy, ktoré boli nastolené. Preto Komisia zaslala odôvodnené stanovisko, na ktoré očakáva odpoveď do dvoch mesiacov, píše server.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)