Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nerudová vyzvala na rešpektovanie rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová prichádza na politickú superdebatu v priestoroch Národného múzea v Prahe 8. januára 2023. Foto: TASR/AP

Babiš bol v kauze FČH obžalovaný z trestného činu napomáhania dotačnému podvodu.

Praha 9. januára (TASR) - Kandidátka na post českého prezident Danuša Nerudová vyzvala na rešpektovanie rozsudku v kauze Farma Čapí hnízdo (FČH), na základe ktorého bol bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš zbavený viny. Ďalší prezidentský kandidát Petr Pavel v tejto súvislosti vyzval občanov Česka, aby prišli voliť. Obaja českí prezidentskí kandidáti na rozsudok reagovali na sociálnej sieti Twitter.

"Súd dnes rozhodol o nevine Andreja Babiša a je potrebné to rešpektovať. Máme nezávislú justíciu a táto kauza nebola spolitizovaná tak, ako sám Andrej Babiš tvrdil," uviedla Nerudová.

Dodala, že rozsudok nemení nič na tom, že Babiš v politike dlhodobo presadzuje iba svoje záujmy a prispieva k rozpadu demokracie". "V druhom kole Andreja Babiša porazím," vyhlásila.

"Babišovi posilnenému rozhodnutím súdu... sa musí postaviť niekto, kto má potrebné skúsenosti a najväčšie bitky už za sebou. S vašou podporou Babiša vo voľbách porazím. Poďte voliť," vyzval Čechov Petr Pavel.

Babiš bol v kauze FČH obžalovaný z trestného činu napomáhania dotačnému podvodu. Mestský súd v Prahe v pondelok českého expremiéra oslobodil spolu s druhou obžalovanou, bývalou podpredsedníčkou predstavenstva holdingu Agrofert Janou Nagyovou. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Obaja vinu opakovane odmietli. Štátny zástupca sa proti rozsudku môže odvolať.

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku sa uskutoční 13. a 14. januára 2023, prípadné druhé kolo potom o dva týždne neskôr, 27. a 28. januára. O prezidentský post v Česku sa bude uchádzať osem kandidátov vrátane Nerudovej, Pavla a Babiša.