Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nešťastie v bani na ťažbu diamantov si vyžiadalo viac než 40 mŕtvych

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zosuvu pôdy došlo ešte v utorok neskoro večer v bani, ktorá sa nachádza približne 30 kilometrov od mesta Tshikapa na juhozápade KDR.

Kinshasa 9. júna (TASR) - Viac ako 40 ľudí zahynulo v dôsledku zrútenia sa bane na ťažbu diamantov v regióne Kasai v Konžskej demokratickej republike (KDR). Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

K zosuvu pôdy došlo ešte v utorok neskoro večer v bani, ktorá sa nachádza približne 30 kilometrov od mesta Tshikapa na juhozápade KDR. Najprv sa predpokladalo, že zahynulo iba desať ľudí.

Minister vnútra a bezpečnosti provincie Kasai Alain Ntumba pre DPA povedal, že na mieste sa podarilo nájsť iba šesť obetí.

Ďalší mŕtvi sú stále pochovaní pod zosuvom. Boli to "hľadači diamantov", ktorí pracovali v podzemných šachtách. Zosuv pôdy zasiahol vyše 40 takýchto šácht, ktoré siahajú do hĺbky 15 až 18 metrov. K nešťastiu mohli prispieť silné dažde.

Ako pripomenula DPA, zamestnanci v zmienenej bani i v ďalších diamantových baniach často pracujú bez ochranných pomôcok. Každý mesiac prichádzajú správy o úmrtiach v dôsledku zosuvov pôdy, zrútených šácht či iných nehôd.