Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nešťastný deň na českých železniciach: nehody, požiar a jeden mŕtvy

Ilustračné foto Foto: TASR

Hasiči zasahovali pri požiari vlaku neďaleko hlavnej stanice v Plzni. Železničná nehoda sa stala na priecestí v Karvinej v Moravskosliezskom kraji.

Praha 27. júna (TASR) - V pondelok sa na českých železniciach stali viaceré nehody, jedna z nich mala tragický koniec. TASR o tom informuje na základe článku servera tn.cz.

Ráno sa v meste Bohumín zrazil vlak Pendolino s posunovacou lokomotívou, informovala Správa železníc na sociálnej sieti Twitter. Pri nehode zahynul rušňovodič Pendolina a ďalšie štyri osoby sa zranili. Vo vlaku bolo celkovo 20 ľudí.

"Teraz sa to javí tak, že Pendolino nedovolene prešlo návestidlo zakazujúce jazdu a z toho dôvodu sa dostalo na koľaj, kam sa dostať nemalo, pretože výhybky ešte neboli správne nastavené,"
opísal okolnosti nehody generálny inšpektor železničnej inšpekcie Jan Kučera. Dodal, že škoda na posunovacom rušni predstavuje šesť miliónov českých korún (približne 240.000 eur) a na Pendoline zrejme viac ako 20 miliónov korún (približne 800.000 eur).

Neskôr hasiči zasahovali pri požiari vlaku neďaleko hlavnej stanice v Plzni. Oheň úplne zničil jeden vagón a ďalší poškodil. Podľa hovorcu hasičov Plzenského kraja Petra Poncara sa pri nehode nikto nezranil. Komplikáciou však bolo počasie, z dôvodu horúčav skolabovali dvaja hasiči, uviedol hovorca.

Na Vysočine v úseku medzi obcou Vlkaneč a mestom Golčův Jeníkov spadol na trať strom, ktorý poškodil trakčné vedenie. Prevádzka na trati cez Vysočinu sa preto na niekoľko hodín zastavila. Časť vlakov medzi Prahou a Brnom jazdí cez Přerov. Aktuálne je v úseku prejazdná jedna koľaj.

Železničná nehoda sa stala aj na priecestí v Karvinej v Moravskosliezskom kraji. "Išlo o zrážku dvoch spojených lokomotív s osobným automobilom," informovali hasiči s tým, že vodič auta sa pri zrážke zranil. Lokomotívy auto tlačili niekoľko metrov. Priecestie bolo podľa hasičov vybavené výstražnými svetlami.