Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Hamas prekročil červenú čiaru, Izrael bude reagovať silou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nebudeme tolerovať útoky na naše územie, naše hlavné mesto, našich občanov a vojakov. Tí, ktorí na nás zaútočia, zaplatia vysokú cenu, dodal izraelský premiér.

Jeruzalem 10. mája (TASR) - Palestínske radikálne hnutie Hamas prekročilo "červenú čiaru" namierením rakiet na Jeruzalem, vyhlásil v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zároveň zdôraznil, že židovský štát bude "odpovedať silou".

"Bojujeme na viacerých frontoch. Jeruzalem, Gaza a ďalšie miesta v Izraeli. Teroristické organizácie v Gaze prekročili červenú čiaru vystrelením rakiet na Jeruzalem v Deň Jeruzalema," povedal Netanjahu.

"Budeme odpovedať silou. Nebudeme tolerovať útoky na naše územie, naše hlavné mesto, našich občanov a vojakov. Tí, ktorí na nás zaútočia, zaplatia vysokú cenu," dodal izraelský premiér.

Organizátori pre nepokoje zrušili plánovaný sprievod Izraelčanov cez jeruzalemské Staré mesto, ktorý sa mal v pondelok konať pri príležitosti Dňa Jeruzalema (Jom Jerušalajim). Židia si v tento deň pripomínajú tzv. zjednotenie Jeruzalema.

Rozsiahly požiar vypukol medzitým v pondelok večer v areáli mešity al-Aksá v Jeruzaleme, informuje AFP.

Príčina požiaru v okolí tretieho najposvätnejšieho miesta islamu nebola bezprostredne známa, vypukol však po násilných potýčkach medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou. Podľa miestnych zdravotníckych zdrojov pri nich utrpelo zranenia najmenej 331 ľudí.

Napätie v Jeruzaleme sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo po tom, čo sa Palestínčania postavili na odpor proti izraelským obmedzeniam prístupu do častí jeruzalemského Starého mesta počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Príčinou napätia je tiež hrozba vysídlenia štyroch palestínskych rodín, na domy ktorých si robia nároky židovskí osadníci.

Stovky ľudí utrpeli zranenia pri násilných potýčkach medzi izraelskou políciou a Palestínčanmi, ktoré v pondelok vypukli pri mešite al-Aksá.

Predstavitelia palestínskej samosprávy postup izraelských bezpečnostných zložiek ostro odsúdili a avizovali, že palestínske úrady teraz v reakcii zvážia "všetky možnosti".