Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Nemecko by malo zaujať prísnejší postoj voči Iránu

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Stretnutie šéfov vlád Nemecka a Izraela bolo prvé odvtedy, čo Donald Trump oznámil, že USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom a opäť zavádzajú sankcie voči firmám, ktoré obchodujú s Teheránom.

Berlín 5. júna (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval v pondelok Nemecko, aby zaujalo prísnejší postoj voči Iránu, ktorý chce podľa neho "zničiť" šesť miliónov židov žijúcich v Izraeli.

"Irán vyzýva na naše zničenie, ale naďalej sa pokúša získať jadrové zbrane, aby túto genocídu vykonal," povedal Netanjahu na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angela Merkelovou v Berlíne, kde sa zastavil na ceste do Francúzska.

Svojimi slovami narážal na nedeľný tvít iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý v ňom označil Izrael za "zhubný rakovinový nádor", ktorý musí byť "odstránený a zlikvidovaný".

Stretnutie šéfov vlád Nemecka a Izraela bolo prvé odvtedy, čo americký prezident Donald Trump v máji oznámil, že USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom a opäť zavádzajú sankcie voči firmám, ktoré obchodujú s Teheránom. Zatiaľ čo Netanjahu tento krok privítal, Nemecko s ním nesúhlasí a spolu s ďalšími signatármi dohody - Francúzskom, Britániou, Ruskom a Čínou - sa ju pokúša zachrániť.

"Máme spoločný cieľ, aby Irán nikdy nezískal jadrový arzenál," uviedla v pondelok Merkelová. Dodala, že obe krajiny sa rozchádzajú jedine v tom, ako tento cieľ dosiahnuť.

Nemecká kancelárka tiež opätovne potvrdila svoju podporu riešeniu izraelsko-palestínskej otázky formou vzniku dvoch nezávislých štátov. Pripomenula nedávne násilnosti na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy, ktoré si vyžiadali životy desiatok palestínskych civilistov. Zároveň avizovala, že Nemecko ponúkne obyvateľom pásma Gazy hospodársku pomoc.

"Vo všetkých otázkach sa nezhodneme. Sme však priatelia, sme partneri," zdôraznila Merkelová.