Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Netanjahu ocenil Zemanovu podporu Izraela: Ďakujem, výborný priateľ!

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Česká republika potvrdzuje svoju hrdú tradíciu podporovania Štátu Izrael a židovského národa v časoch krízy, uviedol izraelský premiér.

Praha 20. mája (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa poďakoval českému prezidentovi Milošovi Zemanovi za podporu Izraela. Reagoval tak na to, že Zeman minulý týždeň dal na Pražskom hrade vyvesiť izraelskú vlajku. V stredu o tom informoval portál Novinky.cz.

"Vážený pán prezident, drahý Miloš, ďakujem Vám za jednoznačnú podporu Štátu Izrael. Pod Vaším vedením Česká republika potvrdzuje svoju hrdú tradíciu podporovania Štátu Izrael a židovského národa v časoch krízy. V čase, keď sú naši občania natlačení v krytoch a čelia nevyberaným raketovým útokom od teroristických organizácií v Gaze, vyvesenie izraelskej vlajky nad Pražským hradom predstavuje prejav skutočného priateľstva medzi našimi krajinami a národmi," napísal Netanjahu a na záver dodal: "Ďakujem, výborný priateľ!"

Izraelská vlajka nahradila na 1. nádvorí Pražského hradu vlajku Európskej únie v piatok.

Vo štvrtok sa na návštevu Izraela chystá český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek, ktorého pozval jeho izraelský kolega Gabi (Gabriel) Aškenazi.

Netanjahu pripomenul tiež otvorenie honorárneho konzulátu ČR v Jeruzaleme tento rok v marci. Zeman by v tomto meste rád videl aj samotné české veľvyslanectvo, ktoré v súčasnosti sídli v Tel Avive, pripomenuli Novinky.cz.

Medzi palestínskymi militantmi z pásma Gazy, v ktorom vládne hnutie Hamas, a Izraelom vypukli 10. mája boje. Militanti začali ostreľovať Izrael raketami a židovský štát zareagoval náletmi.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v Gaze o život najmenej 227 ľudí, z toho viac než štvrtinu tvoria deti.

Podľa informácií izraelskej armády zahynulo viac než 160 militantov. Izraelská strana doteraz hlásila 12 obetí.