Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Netanjahu oznámil sprísnenie obmedzení počas prvých dní sviatku pesach

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V snahe zaistiť dodržiavanie sprísnených pravidiel budú po celej krajine rozmiestnené policajné jednotky.

Tel Aviv 7. apríla (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok oznámil sprísnenie nariadení, ktoré budú v Izraeli platiť prvé dni týždeň trvajúceho sviatku pesach. Ten sa začne v stredu po západe slnka a končí sa 16. apríla.

V snahe zabrániť zopakovaniu veľkého nárastu nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý v Izraeli zaznamenali po sviatku purim začiatkom marca, Izraelčania počínajúc utorkom od 16.00 h (miestneho času) až do 07.00 h v piatok nebudú smieť opustiť štvrť, kde bývajú.

Tento režim bude ešte prísnejší od 18.00 h v stredu až do 07.00 h vo štvrtok, keď bude platiť úplný zákaz vychádzania - ide pritom o sviatočný večer, ktorý sa v Izraeli zvyčajne trávi rodinnou večerou zvanou seder.

Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády Netanjahu v pondelok večer vyhlásil, že "sme v osudovom týždni". Uviedol, že v Izraeli síce badať pozitívny trend vo vývoji epidemiologickej situácie, ale "ak si niekto myslí, že môžeme zrazu ukončiť (obmedzenia pohybu), robí veľkú chybu". "Pesach nebude ako purim," zdôraznil Netanjahu.

Pôvodne sa v Izraeli hovorilo len o úplnom uzavretí štvrtí, kde žijú komunity ultraortodoxných židov, ktoré sú najväčšími ohniskami nákazy. Členovia vlády za ultraortodoxné strany - minister zdravotníctva Jaakov Litzman a minister vnútra Arje Deri - sa však ohradili proti tomu, aby sa reštrikcie týkali len komunity nábožných židov - charedim. Vláda preto ich platnosť rozšírila na celé územie Izraela.

V snahe zaistiť dodržiavanie sprísnených pravidiel budú po celej krajine rozmiestnené policajné jednotky.

Netanjahu súčasne uviedol, že postupné uvoľňovanie obmedzení bude možné, ale až po sviatku nekvasených chlebov. Dodal pritom, že všetko závisí od toho, ako budú ľudia pristupovať k rešpektovaniu obmedzení.

Dodal, že zmierňovanie obmedzení bude postupné, pričom tí najzraniteľnejší budú musieť zostať v izolácii ešte dlho po tom, čo iné skupiny obyvateľstva - menej zraniteľné - budú mať voľnosť pohybu.

Premiér súčasne apeloval na občanov, aby vždy, keď je to možné, kupovali izraelský tovar, aby pomohli tamojšej ekonomike.

Rozhodnutie o sprísnení opatrení počas pesachu prišlo v situácii, keď sa v Izraeli znova zvýšil počet obetí pandémie, ktorý v pondelok stúpol na 57. Počet potvrdených prípadov nakazenia sa zvýšil na 8904, medzi nimi je aj 140 pacientov v ťažkom stave. Pľúcnu ventiláciu potrebuje 109 pacientov, čo je za posledných 24 hodín nárast len o 2,8 percenta, informoval denník Jerusalem Post. Z choroby COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, sa v Izraeli doteraz zotavilo 670 ľudí.