Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Netanjahu: Rozhodnutie Rady OSN pre ľudské práva je hanebné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Za uznesenie Rady OSN pre ľudské práva hlasovalo 24 zo 47 zúčastnených členov.

Jeruzalem 27. mája (TASR) - Za "hanebné" označil vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutie Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) prešetriť násilie na palestínskych územiach i vnútri Izraela. Palestínčania toto rozhodnutie privítali, informuje agentúra AFP.

"Dnešné hanebné rozhodnutie je ďalším príkladom zjavnej protiizraelskej posadnutosti Rady OSN pre ľudské práva," uviedol Netanjahu v stanovisku.

Naopak palestínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rozhodnutie rady "reflektuje odhodlanie medzinárodného spoločenstva ísť ďalej na ceste k zodpovednosti, vymáhaniu práva a ochrane ľudských práv Palestínčanov".

Za uznesenie Rady OSN pre ľudské práva hlasovalo 24 zo 47 zúčastnených členov. Vyšetrovanie sa ma hlbšie zaoberať "koreňmi" konfliktu, ktorý pretrváva už niekoľko desaťročí.

Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vo štvrtok vyhlásila, že ak sa preukáže, že nedávne útoky izraelskej armády na palestínske pásmo Gazy boli "neprimerané", môžu byť považované za vojnové zločiny.