Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Netanjahu sľúbil dôraznú a rýchlu reakciu na útoky v Jeruzaleme

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas brífingu s novinármi v rámci pracovnej návštevy premiéra SR Petra Pellegriniho v Izraeli. Jeruzalem, 19. februára 2019. Foto: TASR - Michal Svitok

Reagoval na dva útoky Palestínčanov v anektovanom východnom Jeruzaleme, keď pri jednom z nich v piatok večer bolo zabitých sedem Izraelčanov.

Jeruzalem 28. januára (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu prisľúbil, že po dvoch útokoch v Jeruzaleme podnikne dôrazné a včasné opatrenia.

Reagoval na dva útoky Palestínčanov v anektovanom východnom Jeruzaleme, keď pri jednom z nich v piatok večer bolo zabitých sedem Izraelčanov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Naša reakcia bude dôrazná, rýchla a presná," povedal pred zasadnutím krízového kabinetu Netanjahu v televíznom príhovore, zverejnenom jeho úradom. "Nechceme vyostrenie situácie, ale sme pripravení na akýkoľvek scenár," dodal premiér.

Spomínané útoky Palestínčanov nasledovali po jednej z najkrvavejších razií izraelskej armády za posledné dve desaťročia na okupovanom západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku), po raketovej paľbe militantov z palestínskeho pásma Gazy a po odvetných izraelských náletoch.

Netanjahu sa vrátil k moci vlani v decembri, po 14 mesiacoch v opozícii. Už desaťročia sa vyhlasuje za lídra, ktorý vie najlepšie udržiavať Izrael v bezpečí. Táto séria násilností proti Izraelčanom, najkrvavejšia za posledné roky, však bude pre Netanjahua testom.

Prvý zo série najnovších útokov Palestínčanov sa stal v piatok večer pri synagóge vo východnom Jeruzaleme. Pri streľbe 21-ročného Palestínčana, na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, zomrelo sedem ľudí. Polícia potom oznámila, že v tejto súvislosti zatkla 42 osôb. Po útoku davy ľudí na mieste skandovali "Smrť Arabom".

O niekoľko hodín, v sobotu, utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia, keď 13-ročný palestínsky chlapec spustil paľbu na inom mieste východného Jeruzalema.

Po Netanjahuovom príhovore došlo k ďalšiemu pokusu o útok, keď Palestínčan vypálil v sobotu večer výstrel v reštaurácii v meste Jericho v Predjordánsku, oznámila izraelská armáda. Pri pokuse o útok nikto neutrpel zranenia. Polícia pátra po Palestínčanovi, ktorý je na úteku. Zábery z bezpečnostnej kamery zachytili, že útočník bol ozbrojený útočnou puškou.