Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania

Na archívnej snímke Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda poukazuje na to, že víťazstvo nad Hamasom nie je možné bez ovládnutia mesta Rafah, považovaného za baštu tohto hnutia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 18. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Biden v telefonickom rozhovore s Netanjahuom vyjadril znepokojnie v súvislosti s plánovanou ofenzívou. Tvrdil, že pozemná operácia v Rafahu by bola chybou, viedla by k ďalším nevinným civilným obetiam a ešte viac by izolovala Izrael na medzinárodnej úrovni, uviedol Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Rokovania vo Washingtone by sa podľa neho mali dotknúť aj možného "alternatívneho prístupu" k ofenzíve v Rafahu, kde sa nachádza jeden a pol milióna Palestínčanov, ktorí tam utiekli pred bojmi v iných oblastiach Pásma Gazy.

Sullivan opísal hovor dvoch lídrov ako "pracovný". Vysvetľujúc, prečo spolu nekomunikovali vyše mesiaca, Sullivan uviedol, že Biden si vyhradzuje telefonáty s Netanjahuom na "kľúčové strategické momenty".

Netanjahu minulý týždeň schválil operáciu v Rafahu napriek rastúcej medzinárodnej kritike. Izraelská armáda však bude podľa neho postupovať opatrne. Na nedeľňajšom rokovaní izraelskej vlády tiež vyhlásil, že táto operácia by mala začať o niekoľko týždňov.

Predstavitelia Bidenovej administratívy varujú, že ofenzívu v Rafahu nepodporia, kým Izrael nepredstaví realistický plán, ktorý by zaistil bezpečnosť nevinných civilistov nachádzajúcich sa v tomto palestínskom meste.

Izraelská armáda poukazuje na to, že víťazstvo nad Hamasom nie je možné bez ovládnutia mesta Rafah, považovaného za baštu tohto hnutia, ktoré je na zozname teroristických organizácií v EÚ aj USA.

Dôsledkom bojov v Pásme Gazy je aj veľmi nepriaznivá humanitárna situácia tamojšieho obyvateľstva. Medzinárodné organizácie varujú, že ak sa nepodarí výrazne zvýšiť dodávky pomoci, hrozí hladomor.

Americký a izraelský líder sa predtým naposledy spolu rozprávali 15. februára, pripomína agentúra AFP. Biden čoraz viac otvorene kritizuje počet zabitých Palestínčanov a zúfalú humanitárnu situáciu v Pásme Gazy. Izrael tam vedie vojenskú operáciu v reakcii na bezprecedentné útoky Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra.