Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Netanjahu varoval Asada v súvislosti s prítomnosťou Iránu v Sýrii

Na snímke Benjamin Netanjahu s ochranným rúškom. Foto: TASR/AP

Izrael potvrdzuje svoje vojenské aktivity v Sýrii len v ojedinelých prípadoch.

Jeruzalem 30. júna (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval v utorok sýrskeho prezidenta Bašára Asada, že ak umožní Iránu upevniť si vojenskú pozíciu v jeho krajine, ohrozuje tým "budúcnosť" svojho režimu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nepripustíme, aby si Irán vybudoval vojenskú prítomnosť v Sýrii," povedal pred novinármi Netanjahu, ktorý sa stretol s osobitným americkým vyslancom pre Irán Brianom Hookom.

Obaja predstavitelia vyzvali na predĺženie zbrojného embarga OSN voči Iránu, ktorého platnosť by na základe tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Teheránom z roku 2015 mala vypršať v októbri. Washington od tejto dohody odstúpil.

"Hovorím ajatolláhom v Teheráne: Izrael bude naďalej podnikať kroky potrebné na to, aby vám zabránil vo vytvorení ďalšieho teroristického a vojenského frontu proti Izraelu" v susednej Sýrii, povedal premiér.

"A hovorím Bašárovi Asadovi: Ohrozujete budúcnosť svojej krajiny a režimu," dodal Netanjahu.

Od roku 2011, keď vypukla vojna v Sýrii, Izrael na jej území uskutočnil stovky náletov, pričom sa zameriaval na vládne jednotky, ako aj na ich spojencov z iránskej armády a libanonskej militantnej skupiny Hizballáh.

Izrael potvrdzuje svoje vojenské aktivity v Sýrii len v ojedinelých prípadoch; tvrdí však, že prítomnosť posíl sýrskej armády z Iránu v Sýrii je preň hrozbou, a preto bude pokračovať v náletoch.