Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Netanjahu vyjadril podporu izraelským bezpečnostným zložkám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v pondelok odsúdil Izrael po násilných stretoch medzi Palestínčanmi a políciou na Chrámovej hore, v ktorých utrpeli zranenia stovky Palestínčanov.

Ammán 10. mája (TASR) – Jordánske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo izraelského chargé d'affairs v Ammáne, aby mu tlmočilo svoj protest a odsúdenie zákroku izraelských bezpečnostných zložiek proti veriacim v jeruzalemskej mešite al-Aksá, ako aj útoky proti Palestínčanom na východojeruzalemskom predmestí Šajch Džarrá.

Jordánsky kráľ Abdalláh II., ktorého krajina je správcom posvätných moslimských a kresťanských svätýň v Jeruzaleme, predtým rozhodne odsúdil izraelské násilnosti a činy smerujúce k eskalácii v oblasti mešity al-Aksá.

Jordánska diplomacia označila zásah izraelských zložiek proti ľuďom v mešite al-Aksá za porušenie medzinárodného práva a historického a právneho status quo a apelovala na okamžité zastavennie.

K situácii na Chrámovej hore a v Jeruzaleme sa v pondelok vôbec po prvýkrát od vypuknutia nepokojov vyjadril aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Uviedol, že ide o „boj medzi toleranciou a netoleranciou, medzi nezákonným násilím a poriadkom," pričom vyjadril plnú podporu izraelským bezpečnostným zložkám v „tomto spravodlivom boji" za práva Izraelčanov.

Zdôraznil, že nejde o „nový boj, vedie sa už stovky rokov. Jedna strana zakaždým vládla a bránila uctievaniu iného náboženstva. Iba izraelská zvrchovanosť umožnila slobodu vyznávania (svojej viery) každému".

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v pondelok odsúdil Izrael po násilných stretoch medzi Palestínčanmi a políciou na Chrámovej hore, v ktorých utrpeli zranenia stovky Palestínčanov.

„Brutálne útoky izraelských okupačných síl na veriacich v mešite al-Aksá a na jej nádvoriach sú novou výzvou pre medzinárodné spoločenstvo, najmä pokiaľ ide o úsilie vyvíjané (novou) administratívou Spojených štátov," uviedol Abbásov hovorca Nabíl abú Rudajná. Upozornil, že palestínske vedenie a radoví Palestínčania „nedovolia, aby sa naplnili zámery Izraela".