Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Netanjahu zrušil návštevu Spojených arabských emirátov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

SAE sú prvou krajinou, ktorá vlani v septembri súhlasila s nadviazaním úplných diplomatických vzťahov s Izraelom na základe tzv. Abrahámskych dohôd.

Jeruzalem 11. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil vo štvrtok návštevu Spojených arabských emirátov (SAE), čo odôvodnil nesúhlasom Jordánska s preletom cez jeho vzdušný priestor. Informovala o tom agentúra AFP.

Kancelária predsedu izraelskej vlády vo vyhlásení uviedla, že očakávanú návštevu odložili pre komplikácie s preletom delegácie cez jordánsky vzdušný priestor. Nový dátum cesty zatiaľ neurčili.

Vo vyhlásení sa uvádza, že nepovolenie preletu "zjavne súvisí" so stredajším zrušením návštevy jordánskeho korunného princa Hussajna v mešite al-Aksá vo východnom Jeruzaleme. Návštevu princa odvolal Izrael pre "spor o bezpečnostné opatrenia" v tejto lokalite. Jordánski predstavitelia sa zatiaľ k situácii nepovoleného preletu nevyjadrili.

Netanjahu mal vo štvrtok uskutočniť svoju prvú oficiálnu návštevu SAE, odkedy vlani došlo k normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami. Podľa informácií novín Haarec a izraelského verejnoprávneho rozhlasu sa mal na letisku v Abú Zabí stretnúť s korunným princom Muhammadom bin Zájidom Nahjánom.

SAE sú prvou krajinou, ktorá vlani v septembri súhlasila s nadviazaním úplných diplomatických vzťahov s Izraelom na základe tzv. Abrahámskych dohôd. Tie medzi oboma krajinami minulý rok sprostredkoval bývalý americký prezident Donald Trump. Neskôr sa postupne pridali i Bahrajn, Maroko a Sudán.