Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Neúspešný kandidát na tureckého prezidenta Ogan podporil Erdogana

Na archívnej snímke z 19. mája 2023 neúspešný kandidát na tureckého prezidenta Sinan Ogan (vľavo), súčasný prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan sa zdravia v Istanbule. Foto: TASR/AP

Aliancia ATA, ktorá Ogana vo voľbách podporovala, zatiaľ neoznámila, ktorého z kandidátov v druhom kole volieb podporuje.

Ankara 22. mája (TASR) - Neúspešný kandidát na tureckého prezidenta Sinan Ogan v pondelok pred druhým kolom prezidentských volieb oficiálne podporil súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Ogan (55) je bývalý vysokoškolský pedagóg. Vo voľbách ho podporovala protimigrantská nacionalistická Aliancia predkov (ATA) a v prvom kole prezidentských volieb získal hlasy 5,17 percenta voličov.

V prvom kole volieb 14. mája ani jedenu z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na víťazstvo – Erdogana podporilo 49,5 percenta voličov, zatiaľ čo jeho protikandidát Kemal Kiličdaroglu získal 44,9 percenta hlasov.

Ako konštatuje agentúra AP, vzhľadom na rozdiel v počte hlasov medzi Erdoganom a Kiličdarogluom môže byť práve Oganova podpora kľúčom k víťazstvu v druhom kole hlasovania v nedeľu 28. mája.

Ogan vyjadril podporu súčasnému tureckému prezidentovi po tom, ako sa s ním v piatok neočakávane stretol v Istanbule. Po hodinovom stretnutí ani jeden z nich neposkytol žiadne vyhlásenie.

Ogan bola alternatívou pre voličov, ktorí nesúhlasia s Erdoganovou politikou, ale nechcú podporiť Kiličdarogluho. Podľa analytikov však jeho podpora pre súčasného prezidenta neznamená, že mu jeho podporovatelia dajú vo voľbách hlas – niektorí môžu podporiť Kiličdaroglua a ďalší zas nemusia ísť voliť.

Aliancia ATA, ktorá Ogana vo voľbách podporovala, zatiaľ neoznámila, ktorého z kandidátov v druhom kole volieb podporuje.