Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Neutrálne Švajčiarsko zavádza sankcie voči Rusku

Na snímke švajčiarsky prezident Ignazio Cassis reční počas otvorenia 49. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) vo švajčiarskej Ženeve 28. februára 2022. Foto: TASR/AP

Švajčiarsky prezident ďalej spresnil, že jeho krajina zakáže aj prelety ruských lietadiel vrátane súkromných strojov, ktoré vlastnia oligarchovia.

Bern 28. februára (TASR) - Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v pondelok oznámil, že jeho krajina prijala sankcie voči Rusku. Opatrenia sú podľa neho rovnaké, ako sankcie zo strany Európskej únie. TASR o tom informovala na základe informácií od AFP a Reuters.

"Je to veľký krok pre Švajčiarsko," povedal Cassis na tlačovej konferencii po tom, ako neutrálna alpská krajina niekoľko dní váhala, či sa pripojí k medzinárodnému kroku sankcionovať Moskvu za útok na jej suseda, uviedla AFP.

"Vzhľadom na pokračujúcu vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine sme sa rozhodli prijať balíky sankcií uvalených Európskou úniou 23. a 25. februára," uviedla švajčiarska vláda vo vyhlásení a dodala, že stojí po boku Ukrajiny a jej obyvateľov. Aj z tohto dôvodu bude dovážať humanitárnu pomoc pre ľudí, ktorí ušli z Ukrajiny do Poľska.

Švajčiarsky prezident ďalej spresnil, že jeho krajina zakáže aj prelety ruských lietadiel vrátane súkromných strojov, ktoré vlastnia oligarchovia. Naopak sankcie sa nebudú týkať obchodovania s komoditami, pretože to nie je podľa tamojšieho ministra financií ani súčasťou európskych sankcií.

Švajčiarsko podľa Reuters "prešlo kľukatou cestou" medzi prejavením solidarity so Západom a zachovaním svojej tradičnej neutrality. Bern však čelil rastúcemu tlaku, aby sa jasne postavil na stranu Západu a proti Moskve a prijal represívne sankcie.