Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Na starostu New Yorku kandiduje lesbička

Dvojičky vytvorené zo svetla (vľavo) svietia 11. septembra 2012 v New Yorku počas jedenásteho výročia útokov na Dvojičky Svetového obchodného centra. Foto: TASR/AP

Quinnová má 46 rokov a v minulosti pôsobila ako organizátorka a riaditeľka podpornej skupiny gejov a lesbičiek.

New York 10. marca (TASR) - Dlhoročná komunálna politička mesta New York, predsedníčka mestskej rady Christine Quinnová dnes oficiálne oznámila svoju kandidatúru na starostku mesta. Členka Demokratickej strany vyhlásila, že dúfa, že bude riadiť najväčšie americké mesto ako prvá žena v tejto funkcii a že sa stane prvým otvorene homosexuálnym starostom New Yorku.

Quinnová svoju kandidatúru oznámila na sociálnej sieti Twitter. Napísala, že chce dať strednej a pracujúcej triede Newyorčanov rovnaké šance, aké dostali generácie jej rodiny, keď prišli do New Yorku.

"Kandidujem na starostku, pretože ľúbim toto mesto. Je to najlepšie miesto na svete,"
uviedla na videu, ktoré naviazala na svoj oznam. Pred demokratickými primárkami, ktoré sa uskutočnia v septembri, má v úmysle osobne ponavštevovať všetky mestské časti a porozprávať sa s ich obyvateľmi. Dnes začala na Manhattane.

Quinnová má 46 rokov a v minulosti pôsobila ako organizátorka a riaditeľka podpornej skupiny gejov a lesbičiek. V mestskej rade pracuje od roku 1999 a vedie ju od roku 2006.

Súčasný starosta New Yorku Michael Bloomberg už nemôže po skončení mandátu znova kandidovať. Podľa agentúry Associated Press sa očakáva, že by mohol Quinnovej kandidatúru podporiť.

Quinnová a jej dlhoročná partnerka, právnička Kim Catullová, sa zosobášili vlani po vyše desaťročnom spolužití.