Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nezamestnanosť v Česku sa v júni znížila hlbšie pod 4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Český trh práce ovplyvňuje veľký záujem zamestnávateľov zo spracovateľského priemyslu o nových zamestnancov, najmä o tých sezónnych.

Praha 9. júla (TASR) - Miera nezamestnanosti v Česku zaznamenala v júni 3,7 %, čo oproti máju predstavuje pokles o 0,2 percentuálneho bodu. V medziročnom porovnaní sa nezamestnanosť udržala na stabilnej úrovni. Uviedol to v piatok český Úrad práce, ktorého údaje zverejnil server novinky.cz.

Český trh práce ovplyvňuje veľký záujem zamestnávateľov zo spracovateľského priemyslu o nových zamestnancov, najmä o tých sezónnych. "Predovšetkým v stavebníctve, v poľnohospodárstve, lesníctve, rybárstve, v živočíšnej a potravinárskej výrobe, ale aj v pohostinstve, predaji a v službách," povedala hovorkyňa Úradu práce Kateřina Beránková.

Viacerí ľudia, ktorí v období pandémie prišli o prácu v oblastiach, ktorých činnosť bola utlmená, našli prácu práve v sezónnych zamestnaniach. "Za predpokladu, že nedôjde k zhoršeniu epidemickej situácie a sprísneniu súčasných opatrení, by nezamestnanosť mohla v nasledujúcich mesiacoch ešte mierne klesať," uviedol riaditeľ Úradu práce Viktor Najmon. Ako dodal, napríklad v gastronómii a hoteliérstve zaznamenávajú v súvislosti s uvoľňovaním opatrení postupný rast počtu voľných pracovných miest.