Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nezaočkovaní zdravotníci v Grécku sa budú môcť vrátiť do práce

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Grécky denník Kathimerini v októbri uviedol, že nezaočkovaných je stále vyše 2000 pracovníkov zdravotníctva vrátane asi 170 lekárov.

Atény 29. novembra (TASR) - V Grécku sa budú môcť vrátiť k výkonu povolania tisíce zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa odmietli dať zaočkovať proti koronavírusu, oznámil v utorok grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris. Rezort zdravotníctva k tomuto kroku primälo rozhodnutie súdu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Podobne ako iné európske krajiny aj Grécko zaviedlo v čase vrcholu pandémie koronavírusu pre zamestnancov zdravotníctva povinnosť zaočkovať sa proti ochoreniu COVID-19. Toto opatrenie pred rokom spôsobilo, že približne 6500 nezaočkovaných zamestnancov zdravotníctva bolo vytlačených na vedľajšiu koľaj.

Proti tomuto kroku ostro vystúpili grécke odbory zamestnancov nemocní a podali na najvyšší správny súd - Štátnu radu - sťažnosť. Štátna rada minulý týždeň rozhodla o zrušení tohto opatrenia.

"Rozhodnutie súdu bude implementované, aj keď musím povedať, že si myslím, že pre verejné zdravie je to nebezpečné rozhodnutie," uviedol Plevris pre televíziu Mega TV. Zároveň dodal, že opatrenie o očkovaní zdravotníkov bude zrejme odvolané od 1. januára, ak nie skôr.

Grécky denník Kathimerini v októbri uviedol, že nezaočkovaných je stále vyše 2000 pracovníkov zdravotníctva vrátane asi 170 lekárov.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Grécku vyše 5,3 milióna prípadov nákazy koronavírusom a približne 34.000 súvisiacich úmrtí, vyplýva zo štatistík gréckeho ministerstva zdravotníctva.