Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nezávislí novinári z Ruska: Cítime bolesť, hnev a hanbu

Vojaci hliadkujú na železničnej stanici v Kyjeve, keď ľudia opúšťajú ukrajinskú metropolu vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Želáme výdrž a silu ľuďom na Ukrajine, ktorí odolávajú agresii, a všetkým v Rusku, ktorí sa teraz snažia odolať militaristickému šialenstvu, uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Moskva 24. februára (TASR) - Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.

Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu".

"Toto dobrodružstvo prinesie smútok do rodín tisícov ľudí na Ukrajine a v Rusku. Toto dobrodružstvo je plné veľkej vojny, do ktorej budú zapojené aj ďalšie štáty. Od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe," upozornili novinári vo svojom spoločnom vyhlásení zverejnenom na webe Novej gazety.

Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú "informovať čestne", kým budú "mať túto príležitosť".

Žena a jej dieťa čakajú na vlak, keď opúšťajú Kyjev vo štvrtok 24. februára 2022.
Foto: TASR/AP


"Želáme výdrž a silu ľuďom na Ukrajine, ktorí odolávajú agresii, a všetkým v Rusku, ktorí sa teraz snažia odolať militaristickému šialenstvu," uvádza sa v ich spoločnom texte.

Novinári sa zároveň obracajú i na tých, "ktorí sa snažia racionálne vysvetliť motívy začatia vojny a jej začiatok odôvodňujú potrebou chrániť sa pred NATO a ukrajinským nacizmom".

Poukazujú, že "vojna už nie je len hádka v televízii a v kuchyniach. Už existuje. Tanky sú v Charkove. A v skutočnej vojne ľudia vždy zomierajú. Dúfame, že pochoronku (oficiálne oznámenie o smrti vojaka padlého v boji) doručia nie k vám domov. Ale isté to nie je".

Samotný Muratov podľa spravodajskej stanice BBC obvinil Putina, že sa "pohráva s jadrovým tlačidlom, ako keby to bol prívesok na kľúčoch od drahého auta" a v zamyslení sa pýta: "A čo ďalej – (spustíme) jadrový útok?" Muratov dodal, že nevidí "žiadnu inú interpretáciu slov Vladimíra Putina o 'zbrani odplaty'".

Muratov získal v roku 2021 Nobelovu cenu mieru ako uznanie za svoj boj za slobodu prejavu v Rusku.