Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Neznámi ozbrojenci zabili Iráne regionálneho veliteľa milícií Basídž

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Milície Basídž sa vlani v novembri podľa agentúry AP podielali na násilných zásahoch proti demonštrantom, počas ktorých bolo zabitých mnoho ľudí.

Teherán 22. januára (TASR) - Maskovaní ozbrojenci zabili v stredu v juhozápadnom Iráne miestneho veliteľa polovojenských síl, ktorý bol spolupracovníkom iránskeho generála zabitého nedávno pri americkom útoku bezposádkovým lietadlom pri medzinárodnom letisku v Bagdade. Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra IRNA, píše agentúa AP.

Zabitý veliteľ Abdolhosejn Modžadamí viedol v meste Darchoejn dobrovoľnícke polovojenské sily Basídž. Organizáciu v čase iránsko-irackej vojny založil ajatolláh Chomejní. Milície sú jedným z piatich krídel iránskych revolučných gárd. Ich úlohou je riešiť vnútorné bezpečnostné a iné otázky.

Veliteľa prepadli a zabili priamo pred jeho domom v provincii Chúzestán, bohatej na ropné náleziská.

Podľa agentúry IRNA veliteľa prepadli dvaja ozbrojenci na motorke. Útočníci so sebou mali útočnú pušku a loveckú pušku. Podľa ďalších správ z iránskych médií mali zamaskované tváre a na mieste padli štyri výstrely.

Incident sa vyšetruje a jeho motív nebol bezprostredne známy. Milície Basídž sa však vlani v novembri podľa agentúry AP podielali na násilných zásahoch proti demonštrantom, počas ktoých bolo zabitých mnoho ľudí. Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) zverejnila informácie o 300 mŕtvych po celej krajine. Vláda údaj o počte mŕtvych neuviedla.

Zabitie Modžadamího je ďalším úderom do radov iránskych revolučných gárd. Veľkou stratou bolo taktiež zabitie Kásema Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds, ktoré je zahraničným krídlom iránskych revolučných gárd, pri americkom útoku v Iraku.

Modžadamí bol podľa agentúry IRNA Solejmáního spolupracovníkom.