Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nicolasa Wintona a Winstona Churchilla vyznamenali Radom bieleho leva

Český prezident Miloš Zeman (vľavo) odovzdal 105-ročnému sirovi Nicolasovi Wintonovi najvyššie české vyznamenanie, Rad Bieleho leva na Pražskom hrade 28. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Nicholas Winton tesne pred vypuknutím druhej svetovej vojny zorganizoval prevoz 669 československých židovských detí z vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava do Británie, čím im zachránil život.

Praha 28. októbra (TASR) - Záchranca stoviek židovských detí z bývalého Československa v období začínajúceho holokaustu sir Nicholas Winton si dnes v Prahe prevzal z rúk prezidenta ČR Miloša Zemana najvyššie české vyznamenanie, Rad Bieleho leva.

Informoval o tom Český rozhlas.

Slávnostná ceremónia sa uskutočnila v Trónnom sále Pražského hradu. Winton (105) pricestoval do Prahy českým vládnym špeciálom spolu so svojou rodinou napriek vysokému veku a zdravotným problémom.

"Ďakujem všetkým za veľký výraz vďaky za niečo, čo som urobil snáď už pred sto rokmi," reagoval Winton na udelenie vyznamenania. V súvislosti so záchranou židovských detí poznamenal, že sa len ocitol v správnej chvíli na správnom mieste a že by jeho snaha nebola úspešná bez pomoci priateľov v Anglicku.

Na snímke ľudia tlieskajú 105-ročnému sirovi Nicolasovi Wintonovi (vpravo) po prevzatí najvyššieho českého vyznamenania, Radu Bieleho leva na Pražskom hrade 28. októbra 2014. Záchranca stoviek židovských detí z bývalého Československa v období začínajúceho holokaustu sir Nicholas Winton si prevzal z rúk prezidenta ČR Miloša Zemana najvyššie české vyznamenanie, Rad Bieleho leva.
Foto: TASR/AP


V ČR sa vzhľadom na svoj zdravotný stav Winton zdrží len niekoľko hodín. Ďalší laureáti ocenení pri príležitosti vzniku Československej republiky si ocenenia prevezmú až večer.

Nicholas Winton tesne pred vypuknutím druhej svetovej vojny zorganizoval prevoz 669 československých židovských detí z vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava do Británie, čím im zachránil život. Za svoj čin bol ocenený viacerými britskými i českými vyznamenaniami. Tento rok už po tretí raz figuroval medzi kandidátmi na Nobelovu cenu mieru.


Rad Bieleho leva pre Winstona Churchilla si prevzal laureátov vnuk

Na arch. sn. zo 17. septembra 1954 je bývalý premiér Veľkej Británie Winston Churchill
Foto: TASR/AP
Radom Bieleho leva in memoriam vyznamenal dnes popoludní prezident ČR Miloš Zeman niekdajšieho dlhoročného britského premiéra Winstona Churchilla (1874-1965).

Ocenenie za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech Českej republiky si za starého otca prevzal laureátov vnuk, poslanec britského parlamentu Nicolas Soames.

V mene celej rodiny pri poďakovaní zdôraznil, že Winston Churchill by na toto vyznamenanie bol hrdý.

"Bol oddaným podporovateľom a obdivovateľom tejto krajiny v čase mieru i vojny," vyhlásil a následne citoval slová, ktoré zazneli v jednom z Churchillových rozhlasových prejavov: "V priebehu histórie žiadny európsky národ neukázal väčšiu vôľu prekonať všetky prekážky ako práve váš národ. Česi boli opakovane schopní ukazovať svoju odvahu a my vo Veľkej Británii sme privítali s veľkou cťou vašich vojakov. Len vďaka ním sme dokázali vyhrať bitku o Britániu, vďaka ním môžeme bojovať za základné ľudské práva."

Informácie sprostredkovala spravodajská televízia ČT24.

Miloš Zeman, ktorý počas popoludňajšieho slávnostného ceremoniálu na Pražskom hrade osobne odovzdal Rad Bieleho leva, najvyššie štátne vyznamenanie Českej republiky i sirovi Nicholasovi Wintonovi (105), záchrancovi 669 židovských detí z územia niekdajšieho Československa v predvečer druhej svetovej vojny, uviedol, že sa hanbí za tak neskoré ocenenie oboch laureátov. Pripomenul však české príslovie, podľa ktorého platí, že radšej neskoro, ako nikdy. Žiadne z vyznamenaní, ktoré už odovzdal ho podľa vlastných slov nenaplňuje takou úctou a takou pokorou, ako práve dnešné ocenenie oboch Britov.