Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nie sme ruská kolónia, demonštrovali ľudia proti Zemanovi v Prahe

Na archívnej snímke demonštrácia v Prahe. Foto: TASR/AP

Účastníci demonštrácie chceli okrem iného poukázať na neschopnosť premiéra Andreja Babiša (ANO) riadiť štát v demokratickom systéme a čeliť sústavnému posúvaniu moci od vlády smerom k prezidentovi.

Praha 6. augusta (TASR) - Na Hradčianskom námestí v Prahe sa v utorok podvečer konal protest proti českému prezidentovi Milošovi Zemanovi. Jeho zvolávateľom bola Iniciatíva na obranu hodnôt demokracie - Masaryk. Demonštrácia sa konala pod heslom Zastavme Zemana, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Pri pomníku T. G. Masaryka sa zhromaždilo niekoľko stoviek ľudí, podľa organizátorov ich bolo približne 400. Akcia sa začala s 25-minútovým oneskorením. Prehovoril sociológ a publicista Fedor Gál, spisovateľ Pavel Kosatík, filozof Václav Němec, disident Vladimír Hučín a ďalší.

Účastníci demonštrácie chceli okrem iného poukázať na neschopnosť premiéra Andreja Babiša (ANO) riadiť štát v demokratickom systéme a čeliť sústavnému posúvaniu moci od vlády smerom k prezidentovi, čo je podľa nich v rozpore s ústavou.

Ľudia mali transparenty ako "Nie sme ani ruská, ani čínska kolónia", "Pravda musí zvíťaziť nad Zemanovou nenávisťou" alebo "Pán prezident Zeman, obchádzka sa končí, vráťte sa do ústavy". Vidieť boli vlajky Českej republiky aj Európskej únie.

Nesúhlas s krokmi prezidenta, ktorý údajne porušuje ústavu, organizátori vyjadrovali už na júlovej demonštrácii. Poukazovali napríklad na otáľanie hlavy štátu pri výmene ministra kultúry Antonína Staňka (ČSSD).

Zeman síce Staňka ku koncu júla odvolal, ale o tom, či vymenuje za jeho nástupcu Michala Šmardu (ČSSD), sa zatiaľ nerozhodol a odkázal na polovicu augusta.