Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Niekdajšia tajná služba Stasi sledovala v 70. a 80. rokoch Scholza

Novozvolený nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) dáva kyticu kvetov bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej počas prevzatia úradu v sídle kancelariátu v Berlíne 8. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Samotný Scholz v reakcii na otázku ohľadom záznamov Stasi uviedol, že "nejde o nič pekné, ale tak sa to proste robilo".

Berlín 13. januára (TASR) - Niekdajšia východonemecká tajná služba Stasi svojho času disponovala rozsiahlym spisom o súčasnom nemeckom kancelárovi Olafovi Scholzovi. Intenzívne ho sledovala počas jeho ciest do Východného Nemecka v 70. a 80. rokoch minulého storočia, keď bol popredným členom mládežníckeho krídla Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), informoval vo štvrtok nemecký denník Bild.

Stasi opísala Scholza v záznamoch z obdobia, keď bol predsedom mládežníckej organizácie SPD, ako "ostrieľaného politického profesionála", ktorý mal v zmienenej organizácii "veľký vplyv".

Samotný Scholz v reakcii na otázku ohľadom záznamov Stasi uviedol, že "nejde o nič pekné, ale tak sa to proste robilo".

Stasi svojho času nazhromaždila – prostredníctvom svojich agentov aj informátorov – obrovské množstvo informácií o občanoch Východného Nemecka, ako aj vplyvných ľuďoch zo zahraničia. Mnohé z týchto spisov boli zničené pred opätovným zjednotením Nemecka v roku 1990. Niektoré sa však zachovali, pričom sú prístupné osobám, ktoré sa v nich spomínajú, a slúžia tiež na výskumné účely.