Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Niekdajšieho šéfa rímskeho podsvetia prepustili z väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Carminati vo väzení dosiaľ strávil vyše päť rokov. Zadržali ho v decembri 2014 v rámci vyšetrovania rozsiahlej korupčnej kauzy známej ako Mafia Capitale.

Rím 16. júna (TASR) - Z väzenia v Taliansku prepustili v utorok niekdajšieho šéfa rímskeho podsvetia - krajne pravicového extrémistu Massima Carminatiho, prezývaného Jednooký. Na slobode bude teraz čakať na konečný verdikt súdu. Informovala o tom talianska agentúra Adnkronos s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskej justície, ako aj Carminatiho právneho zástupcu Cesareho Placanicu.

Carminatiho z väzenia prepustili po tom, ako sa jeho právnikom podarilo súd presvedčiť, že jeho zadržiavanie vo väzbe pred vynesením končeného verdiktu je protizákonné.

Carminati vo väzení dosiaľ strávil vyše päť rokov. Zadržali ho v decembri 2014 v rámci vyšetrovania rozsiahlej korupčnej kauzy známej ako Mafia Capitale (Mafia z hlavného mesta).

Prokuratúra ho v súvislosti s touto kauzou obviňovala z toho, že v hlavnom meste dlhé roky šéfoval mafiánskemu gangu, ktorý sa infiltroval do politiky a podnikateľskej sféry. Prostredníctvom zastrašovania a úplatkov mal kontrolovať kľúčové komunálne služby, ako napríklad odvoz odpadu, údržbu parkov či zabezpečovanie ubytovania pre utečencov.

Väčšina z týchto obvinení sa dostala na súd, pričom Carminatiho v roku 2018 odsúdili na odňatie slobody v trvaní 14,5 roka a jeho hlavného "obchodného partnera", podnikateľa Salvatoreho Buzziho, na 18 rokov a štyri mesiace.

Vlani však voči Carminatimu i jeho spoločníkom stiahli ďalšie obvinenia z prepojenia s mafiou. V dôsledku toho musí 62-ročný Carminati opäť predstúpiť pred súd, ktorý rozhodne, o koľko sa mu predošlé tresty skrátia.

Kauza Mafia Capitale spôsobila v Ríme politické zemetrasenie a viedla k zatknutiu desiatok politikov, podnikateľov či úradníkov. Vyvolala tiež hnev tamojšej verejnosti, ktorý v roku 2016 dopomohol protisystémovému Hnutiu piatich hviezd (M5S) k historickému úspechu v komunálnych voľbách. Starostkou Ríma sa totiž stala Virginia Raggiová z M5S, ktorá však odvtedy splnila len málo zo svojich predvolebných sľubov, pripomína agentúra DPA.