Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Niektoré humanitárne koridory vedú do Bieloruska alebo Ruska

Utečenci čakajú v dave na transport po úteku z Ukrajiny a príchode na hraničný priechod v poľskej Medyke v pondelok 7. marca 2022. Foto: TASR/AP

Zastavenie paľby prišlo podľa ruskej armády na žiadosť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v nedeľu hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kyjev 7. marca (TASR) - Rusko oznámilo, že v pondelok otvára humanitárne koridory vo viacerých ukrajinských mestách a pozastavuje paľbu. Podľa stanice BBC evakuačné trasy, zverejnené ruskou tlačovou agentúrou RIA Novosti, ukazujú, že civilisti budú môcť odísť aj do Ruska a Bieloruska.

Koridor z Kyjeva povedie do Bieloruska a civilisti z Charkova budú mať iba koridor do Ruska. Koridory z miest Mariupol a Sumy povedú do ďalších ukrajinských miest, ale aj do Ruska, uvádza BBC.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry AFP oznámilo, že ruské sily vyhlásili od pondelka 10.00 h miestneho času (8.00 h SEČ) pozastavenie paľby a otvorenie humanitárnych koridorov.

Takéto koridory, ktoré umožnia odchod civilistov do bezpečia, majú byť otvorené v hlavnom meste Kyjev, v prístave Mariupol na juhovýchode a v mestách Charkov a Sumy na severovýchode Ukrajiny, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej armády.

Zastavenie paľby prišlo podľa ruskej armády na žiadosť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý v nedeľu hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Macron však v pondelok poprel, že by žiadal, aby tieto koridory viedli do Ruska, informovala francúzska spravodajská stanica BFMTV.

"Prezident republiky po rozhovore s Vladimirom Putinom nepožiadal ani nevymáhal koridory do Ruska... Prezident republiky naliehavo žiada o odchod civilného obyvateľstva a o umožnenie prepravy pomoci," uviedol Elyzejský palác pre BFMTV.