Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Útočníci na motorkách zabili v regióne Tillabéri 20 dedinčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ozbrojenci zaútočili na tri dediny popoludní.

Niamey 11. mája (TASR) - Ozbrojení muži na motorkách zabili v nedeľu pri série útokov na západne Nigeru 20 dedinčanov. Informovala o tom agentúra AFP.

K útokom došlo v regióne Tillabéri. Ozbrojenci zaútočili na tri dediny popoludní. Podľa miestneho guvernéra útočníci predtým, ako sa vydali na sever, drancovali obchody, kradli obilie a hovädzí dobytok.

V snahe bojovať proti džihádistom pôsobiacich v regióne Tillabéri nigerské úrady v januári minulého roku obmedzili počas dňa aj noci používanie motocyklov. Uzavreli tiež celý rad trhov, kde si podľa nich teroristi zaobstarávajú pohonné hmoty a obilniny. Vláda tam nedávno rozšírila výnimočný stav, ktorý platí od roku 2017.

Od roku 2015 čelí Niger vlne džihádistických útokov v oblasti hraníc s Mali a Burkinou Faso. V regiónoch Tillabéri a Tahoua muselo opustiť svoje domovy takmer 78.000 ľudí.

Nigerské bezpečnostné sily bojujú na juhovýchode krajiny proti militantom z extrémistickej skupiny Boko Haram a na západe neďaleko hraníc s Mali zasa proti džihádistom spojeným s teroristickou organizáciou Islamský štát.