Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nigérijská armáda oslobodila 241 žien a detí zo zajatia militantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Boko Haram, ktorý predstavuje pre obce na severovýchode Nigérie permanentnú hrozbu, spustil ofenzívu aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune.

Lagos 29. mája (TASR) - Nigérijské jednotky oslobodili 241 žien a detí zajatých militantnou islamskou organizáciou Boko Haram. V piatok o tom informovala agentúra DPA.

Medzi oslobodenými rukojemníkmi bolo 136 detí a 105 žien. Zajatcov oslobodili 24. mája počas protiteroristickej operácie v dedine Mudu na severovýchode krajiny. Príslušníci nigérijskej armády počas operácie zabili 12 militantov.

"Zachránené osoby boli bezpečne evakuované a sú pod lekárskym dohľadom. V okolí dediny sa už nenachádzajú žiadni teroristi," potvrdil hovorca ministerstva obrany Nigérie John Eneche.

Boko Haram, ktorý predstavuje pre obce na severovýchode Nigérie permanentnú hrozbu, spustil ofenzívu aj v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Skupina, ktorej hlavným cieľom je premena Nigérie na islamský štát založený na prísnom výklade práva šaría, často unáša dievčatá a ženy a drží ich ako sexuálne otrokyne alebo ich núti do manželstiev so svojimi bojovníkmi.