Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nákaze koronavírusom podľahol šéf prezidetskej kancelárie v Nigérii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kyari je najprominentnejšou osobnosťou v Nigérii, ktorá podľahla nákaze. Tá si doteraz vyžiadala 17 úmrtí a 493 osôb malo pozitívne testy.

Abuja 18. apríla (TASR) - Mallam Abba Kyari, šéf úradu prezidenta Nigérie Muhammada Buhariho, považovaný za skutočného prvého muža tejto západoafrickej krajiny, zomrel v piatok v dôsledku nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Kyari mal 81 rokov.

"Zosnulý mal pozitívny test na smrtiacu chorobu COVID-19 a liečil sa. V piatok 17. apríla 2020 zomrel," uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

Kyari je najprominentnejšou osobnosťou v Nigérii, ktorá podľahla nákaze. Tá si doteraz vyžiadala 17 úmrtí a 493 osôb malo pozitívne testy.

Vplyvný technokrat, ktorý údajne trpel aj inými zdravotnými problémami, mal kontrolovať prístup k 77-ročnému prezidentovi a dohliadať na kľúčové stretnutia.

Kyarimu zistili koronavírus po návšteve Nemecka, na ktorej bol koncom marca. Vo vyhlásení z 29. marca Kyari uviedol, že bol prevezený do najväčšieho nigérijského mesta Lagos na vyšetrenie a dúfa, že "sa čoskoro vráti do úradu".

Či test na koronavírus absolvoval aj Buhari nie je oficiálne známe. Prezident však opakovane vystúpil v televízii a oznamoval opatrenia na obmedzenie šírenia vírusu.

S približne 190 miliónmi obyvateľov je Nigéria najľudnatejšou krajinou, najväčšou ekonomikou a tiež najdôležitejším producentom ropy v Afrike. Zároveň v nijakej inej krajine nežije viac ľudí v extrémnej chudobe.