Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Teroristi zabili v Nigérii počas víkendu desiatky dedinčanov i vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útokom došlo krátko po tom, ako nigérijský prezident Muhammadu Buhari vyzval armádu, aby tvrdo zakročila proti zločineckým gangom, ktorých miestni obyvatelia volajú banditi.

Abuja 31. januára (TASR) - Desiatky ľudí vrátane 11 príslušníkov bezpečnostných zložiek zabili počas uplynulého víkendu ozbrojenci na severozápade Nigérie. V pondelok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vládnych predstaviteľov.

K prvému útoku došlo v sobotu – na malú dedinu v zväzovom štáte Niger zaútočilo viac ako 100 ozbrojencov na motocykloch, povedal guvernér štátu Sani Bello.

"Viac ako 100 teroristov údajne vtrhlo za bieleho dňa do (tejto) dediny, zabilo približne 11 členov bezpečnostných jednotiek a viacerých dedinčanov a mnoho (ľudí) zranilo," uviedol Bello. Počas útoku zahynulo aj mnoho ozbrojencov, dodal.

K ďalšiemu útoku došlo v nedeľu v prevažne kresťanskej osade v zväzovom štáte Kaduna. Ozbrojenci zabili 11 obyvateľov a vypálili viac ako 30 domov, uviedol miestny komisár pre vnútornú bezpečnosť Samuel Aruwan.

K útokom došlo krátko po tom, ako nigérijský prezident Muhammadu Buhari vyzval armádu, aby tvrdo zakročila proti zločineckým gangom, ktorých miestni obyvatelia volajú banditi. Buhariová vláda začiatkom januára oficiálne označila týchto banditov za teroristov, pripomína AFP.

Potýčky medzi pastiermi a roľníkmi o prístup k poľnohospodárskej pôde už roky sužujú severozápad a stred Nigérie, vysvetľuje AFP. Niektoré skupiny však prerástli do zločineckých gangov, ktoré teraz terorizujú miestnych obyvateľov.

Tieto gangy zlodejov dobytka a únoscov ľudí prepadávajú dediny a zabíjajú a vypaľujú domy po ich vydrancovaní. Gangy čoraz častejšie unášajú školákov či študentov, aby od rodičov a úradov žiadali výkupné.