Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci zabili v nigérijskej mešite 16 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obyvatelia niekoľkých komunít v štáte Niger v poslednom čase hlásili prílev bojovníkov zo severovýchodu, ktorí ovládli odľahlé dediny.

Kano 26. októbra (TASR) – Šestnásť ľudí zabili ozbrojenci v pondelok v mešite v strednej časti Nigérie, uviedol v utorok predstaviteľ tamojšej vlády. Informovala o tom agentúra AFP.

Množstvo ozbrojencov na motocykloch zaútočilo v pondelok ráno na dedinu Maza-Kuka vo zväzovom štáte Niger, uviedol tajomník vlády tohto štátu Ahmed Ibrahim Matane. „Banditi zastrelili v mešite 16 ľudí, keď sa modlili," povedal a doplnil, že traja ľudia utrpeli zranenia.

Ďalšiu osobu zabili ozbrojenci v neďalekej dedine Kaboji, keď unikali z oblasti.

„Motív útoku stále vyšetrujeme a do oblasti sme vyslali vojenské a policajné zložky," dodal Matane.

V severozápadnej a strednej časti Nigérie terorizujú obyvateľov gangy zlodejov dobytka a únoscov ľudí; prepadávajú dediny, zabíjajú a vypaľujú domy po ich vydrancovaní. Gangy čoraz častejšie unášajú študentov a školákov, aby od rodičov a úradov vymohli výkupné. Od decembra uniesli viac ako 1000 študentov, väčšinu po vyjednávaní prepustili.

Hoci sú gangy poháňané finančným motívom, infiltrovali sa do nich džihádisti, ktorí vedú viac ako desaťročie trvajúce povstanie na severovýchode krajiny. Obyvatelia niekoľkých komunít v štáte Niger v poslednom čase hlásili prílev bojovníkov zo severovýchodu, ktorí ovládli odľahlé dediny.