Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

TRAGÉDIA NA VODE: Čln preplnený deťmi sa prevrátil, hlásia 29 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Pri záchrannej akcii na nigérijskej rieke Bagwai pomáhajú aj miestni rybári a polícia.

Kano 1. decembra (TASR) - Preplnený čln so 42 pasažiermi, prevažne deťmi vo veku osem až 15 rokov, sa v utorok večer prevrátil na rieke Bagwai na severe Nigérie. Utopilo sa najmenej 29 ľudí. V stredu o tom tlačovú agentúru AFP informoval hovorca záchrannej služby.

"Vytiahli sme 29 tiel... a zachránili sme sedem pasažierov. Pátranie po zvyšných 13 telách prebieha," povedal Saminu Abdullahi, hovorca protipožiarnej služby nigérijského štátu Kano, kde k nehode došlo.

Pri záchrannej akcii na rieke Bagwai pomáhajú aj miestni rybári a polícia, píšu lokálne médiá.

Abdullahi uviedol, že čln "mal odviezť 12 dospelých, ale kapitán pribral na palubu aj veľa detí".

Tragické nehody člnov a malých lodí na vodných trasách sú v Nigérii až príliš časté, dôvodom je ich preplnenosť, zlé počasie a nedostatočná údržba plavidiel.

Deti z dediny Badau v štáte Kano boli na ceste do mesta Bagwai nachádzajúceho sa na brehu rieky, kde sa mali zúčastniť na náboženskom obrade.

Minulý mesiac sa v susednom štáte Jigawa pri prevrátení člna utopilo sedem dievčat vo veku desať až 12 rokov. V júni zahynulo v štáte Sokoto 13 ľudí, keď sa prevrátil čln vezúci svadobných hostí.

Jedno z najhorších zaznamenaných nešťastí sa stalo v máji, keď sa na rieke Niger rozpadla a potopila drevená loďka a zmizlo vyše 150 ľudí.

Národný úrad pre vnútrozemské plavebné cesty zakázal nočné plavby v oblasti, ale kontrola dodržiavania tohto zákazu je nedostatočná.