Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch ozbrojencov v Nigérii zahynulo 60 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na severozápade Nigérie dochádza často k ozbrojeným konfliktom o zdroje pitnej vody či pôdu, najmä medzi kočovnými pastiermi a farmármi.

Kano 28. mája (TASR) – Šesťdesiat ľudí zahynulo a niekoľko ďalších utrpelo zranenia v stredu pri sérii útokov ozbrojencov v piatich dedinách na severozápade Nigérie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne zdroje.

Desiatky ozbrojencov na motocykloch prepadli dediny v okrese Sabon Birni v štáte Sokoto. Obete utrpeli strelné zranenia, väčšina z nich bola zasiahnutá do hlavy. Iba tento pondelok v rovnakom okrese zahynulo 18 ľudí pri útokoch na iných päť dedín.

Nigérijská armáda podnikla minulý týždeň vlnu náletov na zločinecké gangy v tomto kraji v rámci operácie na zastavenie podobných útokov na civilistov a armádu, pri ktorých údajne zahynulo 300 ozbrojencov.

Na severozápade Nigérie dochádza často k ozbrojeným konfliktom o zdroje pitnej vody či pôdu, najmä medzi kočovnými pastiermi a farmármi. Odhaduje sa, že od roku 2011 zahynulo pri nepokojoch v regióne 8000 ľudí a 200 000 ľudí bolo vysídlených.