Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VÝBUCH ROPNÉHO POTRUBIA: Štyria mŕtvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nigéria je najväčším africkým producentom a vývozcom ropy. Prevádzkuje sieť ropovodov, ktoré prepravujú surovú ropu a ropné produkty naprieč územím tohto veľkého štátu.

Lagos 20. januára (TASR) - Poškodenie palivového potrubia a následný výbuch si v nedeľu v nigérijskom Lagose vyžiadali štyri obete na životoch a veľké materiálne škody na vyhorených budovách a autách. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovali miestni záchranári.

Incident sa odohral v nedeľu večer v oblasti Abule-Egba a je len ďalším v reťazci podobných tragédií, ku ktorým v Nigérii dochádza pomerne často.

Obeťami výbuchu sú dvaja muži, jedna žena a dieťa, uviedol podľa AFP Ibrahim Farinloye, ktorý je koordinátorom štátnej agentúry pre zasahovanie v prípade katastrof (NEMA). Dodal, že pri výbuchu a následnom požiari bolo poškodených mnoho budov, obchodov a áut.

Farinloye spresnil, že požiar spôsobili "vandali, ktorí poškodili potrubie štátom vlastnenej spoločnosti s cieľom ukradnúť palivo."

Nigéria je najväčším africkým producentom a vývozcom ropy. Prevádzkuje sieť ropovodov, ktoré prepravujú surovú ropu a ropné produkty naprieč územím tohto veľkého štátu. O zisky z predaja ropy sa však delí len malé množstvo obyvateľov.

Zlodeji sa tam často nelegálne napoja na potrubia, ktoré v niektorých prípadoch explodujú počas toho, ako si dedinčania naberajú palivo. Jeden takýto výbuch v oblasti Delty Nigeru v roku 1998 zabil viac ako 1000 ľudí.