Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nigérijskí únoscovia prepustili desiatky študentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severozápadnú a strednú časť Nigérie postihla vlna násilností zo strany ťažko ozbrojených kriminálnych gangov, ktoré drancujú dediny, kradnú dobytok a vykonávajú hromadné únosy.

Kano 28. augusta (TASR) - Nigérijskí ozbrojenci prepustili ďalších 32 študentov, ktorých uniesli v júli z baptistickej školy v štáte Kaduna na severozápade krajiny. V piatok to oznámili predstavitelia školy a rodiny týchto žiakov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Banditi prepustili dnes, v piatok, 32 ďalších študentov. V zajatí máme stále 31 žiakov a dúfame, že budú prepustení čoskoro," uviedol pre AFP reverend Joseph Hayab pôsobiaci na tejto škole. "Ako pri predošlých študentoch, museli sme zaplatiť výkupné, aby sme ich oslobodili, ale nechcem prezradiť sumu," dodal.

V susednom nigérijskom štáte Zamfara únoscovia prepustili 18 študentov a zamestnancov poľnohospodárskej školy, ktorých zajali počas augusta, oznámila štátna polícia.

Po troch mesiacoch v zajatí sa so svojimi rodinami opäť stretlo i takmer 100 žiakov, ktorých unieslo v máji zo školy v štáte Tegina okolo 200 ozbrojencov na motorkách. Podľa zástupcov školy jeden žiak v zajatí prišiel o život.

Severozápadnú a strednú časť Nigérie postihla vlna násilností zo strany ťažko ozbrojených kriminálnych gangov, ktoré drancujú dediny, kradnú dobytok a vykonávajú hromadné únosy. Od decembra uniesli už približne 1000 študentov a žiakov. Väčšinu z nich páchatelia prepustili po dohode s lokálnymi predstaviteľmi, niektoré z detí sú však naďalej zadržiavané.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari nariadil vojenské operácie a nálety na tábory týchto ozbrojencov, útoky však neprestali.