Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Útok džihádistov v Nigérii si vyžiadal životy 13 vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útoky džihádistov sa z Nigérie rozšírili aj do susedného Nigeru, Čadu a Kamerunu a dali podnet na vznik regionálnej vojenskej koalície.

Kano 11. januára (TASR) – Trinásť vojakov prišlo o život na severovýchode Nigérie počas sobotňajšieho útoku džihádistov zo skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP). Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na dva zdroje z prostredia armády.

Streľba a paľba z granátometov zasiahla konvoj v dedine v nigérijskom štáte Yobe. „Počas tohto útoku sme prišli o 13 vojakov a niekoľkí ďalší utrpeli zranenia," uviedol predstaviteľ nigérijskej armády.

Konvoj podľa ďalšieho predstaviteľa armády smeroval na vojenskú základňu Buni Yadi.

ISWAP pravidelne útočí na vojakov a cestujúcich v oblasti Buni Yadi v štáte Yobe a násilie preniká aj do susediaceho štátu Borno na severovýchode Nigérie.

Tam pôsobí džihádistická skupina Boko Haram, ktorá od roku 2009 bojuje za vytvorenie islamského štátu na prevažne moslimskom severovýchode Nigérie.

ISWAP sa od Boko Haram odštiepil v roku 2016, píše AFP.

Útoky džihádistov sa z Nigérie rozšírili aj do susedného Nigeru, Čadu a Kamerunu a dali podnet na vznik regionálnej vojenskej koalície. Konflikt si vyžiadal už najmenej 36 000 obetí a približne dva milióny ľudí museli od roku 2009 odísť zo svojich domovov.