Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nigéria čelí jednému z najväčších výskytov nákazy cholerou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa Nigérijského centra pre kontrolu chorôb zaznamenali do 5. septembra v 25 z 36 nigérijských štátov najmenej 69.925 prípadov podozrenia z nákazy cholerou.

Lagos 14. septembra (TASR) - Nigéria v súčasnosti čelí jednému z najväčších výskytov nákazy cholerou za posledné roky. V tejto africkej krajine už tento rok zahynulo viac ako 2300 ľudí, u ktorých mali podozrenie, že by mohli byť cholerou infikovaní, informovala agentúra AFP.

Počas tohotoročného prepuknutia nákazy cholerou zaznamenali v tejto súvislosti v Nigérii vyššiu mieru úmrtnosti ako za predošlé štyri roky. Túto skutočnosť ešte zhoršuje to, že pandémia koronavírusu je pre tamojšiu vládu v súčastnosti väčšou prioritou ako cholera. Nigéria totiž čelí nárastu prípadov koronavírusového variantu delta, pričom zaočkovaných je tam menej ako jedno percento populácie.

Podľa Nigérijského centra pre kontrolu chorôb zaznamenali do 5. septembra v 25 z 36 nigérijských štátov najmenej 69.925 prípadov podozrenia z nákazy cholerou. Najviac zasiahnutou skupinou sú pritom deti vo veku od päť do 14 rokov.

V súvislosti s podozrením na choleru evidujú najmenej 2323 úmrtí. Avšak existujú obavy, že počet úmrtí by mohol byť ešte vyšší, kedže mnohé prípady sa zrejme vyskytli aj v odľahlejších oblastiach krajiny.

Miera úmrtnosti pri nákaze cholerou predstavuje 3,3 percenta, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s mierou úmrtnosti pri nákaze koronavírusom, ktorá je v Nigérii na hodnote 1,3 percenta.

Cholera sa v Nigérii, najľudnatejšej krajine Afriky, vyskytuje sezóne, kedže prístup k bezpečným zásobám pitnej vody má len 14 percent z viac ako 200 miliónov obyvateľov. V Nigérii sa okrem toho pravidelne vyskytujú aj ohniská nákazy žltou zimnicou, horúčkou Lassa, osýpok a iných infekčných chorôb, píše AP.