Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nigérijská armáda po ôsmich rokoch našla dve obete únosu školáčok

Na archívnej videosnímke zverejnenej 12. mája 2014 nigérijskou teroristickou skupinou Boko Haram sú unesené školáčky, ktoré sa modlia. Foto: TASR/AP

K únosu školáčok došlo v apríli 2014, keď desiatky bojovníkov Boko Haramu vtrhli do internátnej školy v Chiboku.

Maiduguri 22. júna (TASR) - Nigérijské jednotky našli dve bývalé školáčky, ktoré pred ôsmimi rokmi uniesli džihádisti zo skupiny Boko Haram. Ako v stredu informovala agentúra AFP, tieto medzičasom už mladé ženy našli vojaci nigérijskej armády 12. a 14. júna na dvoch rôznych miestach.

Na tlačovej konferencii, kde vojenský veliteľ jednotiek v regióne generálmajor Christopher Musa informoval o ich oslobodení, boli obe so svojimi malými deťmi.

Jedna z mladých žien informovala, že "všetky dievčatá z Chiboku, ktoré zostali (u džihádistov), sú vydaté a majú deti. V dedine, kde som žila, ich zostalo viac ako 20".

K únosu školáčok došlo v apríli 2014, keď desiatky bojovníkov Boko Haramu vtrhli do internátnej školy v Chiboku a do nákladných áut naložili 276 žiačok vo veku 12–17 rokov.
Na archívnej snímke unesené školáčky z mesta Chibok sa po troch rokoch stretli so svojimi rodinami. V Abuji, 20. mája 2017.
Foto: TASR/AP

Šlo o prvý hromadný únos žiačok džihádistickou skupinou. Ich prepustenie žiadali tisíce aktivistov, a to aj celosvetovou kampaňou s názvom #BringBackOurGirls.

Päťdesiatim siedmim dievčatám sa krátko po únose podarilo utiecť skokom z nákladných áut. Ďalších 80 ich bolo prepustených výmenou za niektorých zadržaných veliteľov Boko Haramu po rokovaniach s nigérijskou vládou. Viac ako 100 dievčat zostáva nezvestných. Podľa propagandistických videí boli mnohé dievčatá násilne vydaté za džihádistických bojovníkov.

Po únosu "dievčat z Chiboku" bolo v posledných rokoch v severnej Nigérii terčom útokov mnoho ďalších škôl alebo univerzít, niektoré z nich spáchali džihádisti, ale väčšinu majú na svedomí zločinecké skupiny, ktoré chcú takto získať výkupné.