Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nigérijské úrady pátrajú po 2000 väzňoch, ktorí sa dostali na slobodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s nepokojmi, ktoré opäť vypukli po útokoch na väznice na protest proti policajnej brutalite, vyhlásili úrady v meste Lagos vyhlásili 24-hodinový zákaz vychádzania.

Lagos 20. októbra (TASR) - Nigérijské úrady pátrajú po asi 2000 väzňoch, ktorí sa dostali na slobodu po tom, ako dav protivládnych vzbúrencov zaútočil v pondelok na dve väzenské zariadenia. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

V súvislosti s nepokojmi, ktoré opäť vypukli po útokoch na väznice na protest proti policajnej brutalite, vyhlásili úrady v meste Lagos vyhlásili 24-hodinový zákaz vychádzania. Guvernér štátu Lagos spresnil, že opatrenie sa bude týkať celého mesta s asi 14 miliónmi obyvateľov i okolitých oblastí. K vyhláseniu zákazu vychádzania došlo po tom, ako v meste zhorelo niekoľko policajných staníc a policajti tam zastrelili dvoch ľudí.

Zákaz vychádzania zaviedli v pondelok úrady aj v meste Benin City, kde protesty po útokoch na väznice taktiež prerástli do násilností.

Hovorca ministerstva vnútra Mohammed Manga informoval, že nie je jasné, koľko väzňov bolo v nápravných zariadeniach pred útokom demonštrantov. Upozornil, že väčšina z nich čakala buď na popravu alebo na súd za násilné trestné činy.

Demonštrácie mladých ľudí protestujúcich proti údajnej policajnej brutalite otriasajú Nigériou už viac ako dva týždne. Ide o reakciu na video šírené na sociálnych sieťach, na ktorom je vidieť, ako neznámeho muža bijú vládni ozbrojenci - zrejme príslušníci policajného útvaru zasahujúceho proti lúpežiam a známeho ako SARS.

V reakcii na tieto rozsiahle demonštrácie oznámila nigérijská vláda, že útvar SARS rozpustí. Každodenné protesty však aj napriek tomu naďalej pokračujú, pričom ich účastníci volajú po skončení policajnej brutality i korupcie.

Protesty boli spočiatku pokojné, ale neskôr si vyžiadali aj obete na životoch. Podľa organizácie Amnesty International (AI) prišlo o život najmenej 15 ľudí. AI súčasne políciu obvinila z použitia neprimeraného násilia proti demonštrantom, ktorí sú však tiež čoraz agresívnejší. Protesty pokračovali v utorok v mnohých mestách vrátane hlavného mesta Abuja, kde boli proti demonštrantom nasadené bezpečnostné zložky.