Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nigérijské úrady podozrievajú z útoku v kostole odnož Islamského štátu

Policajt stojí na stráži v katolíckom kostole svätého Františka deň po útoku, ktorý sa v pondelok 6. júna 2022 zameral na veriacich v meste Owo v Nigérii. Foto: TASR/AP

Útok sa odohral minulú nedeľu v meste Owo. Terčom útoku boli veriaci, ktorí sa zišli v Kostole svätého Františka, aby slávili slávnosť Zoslania Ducha svätého (Turíce).

Abuja 10. júna (TASR) - Nigérijské bezpečnostné zložky majú podozrenie, že za útokom na katolícky kostol, pri ktorom minulý víkend zahynuli desiatky ľudí, sú extrémisti z odnože Islamského štátu (IS) v západnej Afrike. Experti však toto tvrdenie spochybňujú, informoval v piatok denník The Guardian.

Nigérijská národná bezpečnostná rada vo štvrtok uviedla, že útok zrejme spáchala skupina Islamský štát - Západoafrická provincia (ISWAP).

Britský denník konštatoval, že v Nigérii táto hypotéza posilnila obavy, že militanti, ktorí sa dlhé roky zdržiavali len na severovýchode krajiny, sa snažia rozšíriť svoj vplyv a pôsobnosť aj do iných častí štátu. Provincia Ondo na juhozápade Nigérie bola dlho považovaná za jednu z bezpečnejších častí krajiny.

The Guardian však citoval aj niektorých analytikov, ktorí nabádajú k opatrnosti pri formulovaní podozrení a upozorňujú, že ISWAP sa k zodpovednosti neprihlásil.

"ISWAP sa vždy hlási k veľkým útokom, a to vždy na juhu," upozornil Vincent Foucher, výskumný pracovník Národného vedecko-výskumného centra (CNRS) v Paríži. Vysvetlil: "Chcú ukázať, že sú silní a dokonca silnejú, takže by sa určite prihlásili aj k tomuto" útoku."



Podľa jeho slov bol modus operandi útoku odlišný. "Väčšina predchádzajúcich útokov (spáchaných militantmi) ISWAP používala taktiku ´udri a uteč´, nie veľký útočný tím, ako to bolo v tomto prípade," upozornil.

Odborníci ako ďalších možných páchateľov útoku v katolíckom chráme uvádzajú milície zapojené do lokálnych konfliktov. Mohlo ísť tiež o vybavovanie si účtov medzi miestnymi farmármi a pastiermi, ktoré je v Nigérii veľmi časté.

Útok sa odohral minulú nedeľu v meste Owo. Terčom útoku boli veriaci, ktorí sa zišli v Kostole svätého Františka, aby slávili slávnosť Zoslania Ducha svätého (Turíce).

Polícia informovala, že ozbrojenci sa skrývali medzi veriacimi v kostole a do zhromaždených strieľali aj cez okná zvonku. Na mieste činu sa našli úlomky výbušnín a tri nevybuchnuté improvizované výbušné zariadenia.

Počet obetí útoku medzičasom stúpol na 40. Zranených bolo viac ako 80 ľudí, pričom 61 zostáva hospitalizovaných, uviedol vo štvrtok guvernér Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu.