Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nigérijský Ex-viceprezident sa stal kandidátom opozície vo voľbách

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Abubakar (75), moslim a oddaný stúpenec Ľudovej demokratickej strany, sa už po šiestykrát pokúsi získať prezidentské kreslo v najľudnatejšej krajine Afriky.

Abuja 29. mája 2022 (TASR) - Bývalý nigérijský viceprezident Atiku Abubakar v sobotu podľa výsledkov hlasovania vyhral primárky opozičnej Ľudovej demokratickej strany (PDP) o účasť v prezidentských voľbách v roku 2023. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Abubakar (75), moslim a oddaný stúpenec Ľudovej demokratickej strany, sa už po šiestykrát pokúsi získať prezidentské kreslo v najľudnatejšej krajine Afriky.

"Dnes znova píšeme históriu; históriu, ktorá, ako veríme, prinesie zásadné zmeny," povedal Abubakar svojim priaznivcom v národnej aréne v Abuji, kde sa konalo primárne hlasovanie.

Abubakar vo svojom prejave, ktorým prijal prezidentskú kandidatúru, obvinil stranu úradujúceho prezidenta Muhammadua Buhariho z rozdeľovania Nigérie podľa etnickej a náboženskej príslušnosti. Prisľúbil, že sa bude v prvom rade zaoberať obavami ľudí, ktoré súvisia s násilnosťami v Nigérii, i ekonomickými problémami krajiny.

Svojho prezidentského kandidáta by mal vybrať aj Buhariho Kongres progresívnych síl (APC).

Nominačný zjazd APC sa pôvodne mal konať tento víkend, ale preložili ho na 6. až 8. júna.

Buhari oznámil, že po dvoch funkčných obdobiach sa už nebude uchádzať o znovuzvolenie, informoval web spravodajskej televízie France24.

Buhari zatiaľ nepodporil žiadneho z kandidátov APC na nomináciu do prezidentských volieb. Niektorí analytici očakávajú, že APC do volieb postaví konsenzuálneho kandidáta, aby udržal frakcie APC pohromade pre parlamentné voľby vo februári 2023.

APC, aliancia malých strán, ktoré sa spojili v záujme Buhariho víťazstva vo voľbách v roku 2015, sa často snažil zvládnuť svoje vnútorné rozpory.

V snahe zmieriť Nigériu, ktorá je rozdelená na moslimský sever a kresťanský juh a žije v nej takmer 250 etnických skupín, sa podľa nepísaného pravidla každé dve funkčné obdobia v prezidentskom úrade striedajú kandidáti zo severu a z juhu.

Abubakar, bývalý šéf colnej správy a viceprezident (1999 - 2007), pochádza zo severu - rovnako ako prezident Buhari. Väčšina hlavných kandidátov APC je pôvodom z juhu, uviedla France24.

Podľa France24 ústrednou témou volieb vo februári budúceho roku bude bezpečnosť v Nigérii, kde je vládna armáda nasadená na viacerých frontoch, najmä na severovýchode krajiny, kde už viac ako 10 rokov zúri džihádistické povstanie, a na severozápade, kde zločinecké gangy rabujú, unášajú a zabíjajú obyvateľov.

Od návratu Nigérie k civilnej vláde - v roku 1999 - sa v krajine uskutočnilo šestoro volieb, ktoré často sprevádzali podvody, technické problémy, násilie i právne problémy.

Nigéria, najväčšia africká ekonomika, je oslabená vplyvom pandémie choroby COVID-19 a teraz trpí aj následkami vojny na Ukrajine, ktorá zvýšila ceny pohonných hmôt a potravín na celom africkom kontinente.