Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nigerská armáda popravila desiatky neozbrojených civilistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Národná armáda Nigeru a susedné štáty Mali a Burkina Faso sú obviňované z vojnových zločinov, ktorých sa mali dopúšťať počas protipovstaleckých operácií.

Niamey 5. septembra (TASR) - Vojaci v africkom štáte Niger tento rok popravili desiatky civilistov počas protipovstaleckej kampane vedenej proti džihádistom v nepokojmi sužovanom regióne Tillaberi. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na výsledky vyšetrovania.

Od roku 2015 Niger čelí vlne džihádistických útokov v oblasti hraníc s Mali a Burkinou Faso na západe krajiny. V regiónoch Tillaberi a Tahoua muselo opustiť svoje domovy takmer 78.000 ľudí.

Národná armáda Nigeru a susedné štáty Mali a Burkina Faso sú obviňované z vojnových zločinov, ktorých sa mali dopúšťať počas protipovstaleckých operácií.

Národná komisia pre ľudské práva Nigeru vyšetrovala podnety od Amnesty International a ďalších ľudskoprávnych organizácií a zistila, že v období medzi 27. marcom a 2. aprílom bolo nezvestných 102 civilistov. "Boli spáchané popravy neozbrojených civilistov. V rámci našich operácií sme objavili najmenej 71 tiel v šiestich masových hroboch," informoval prezident Pan-africkej siete pre mier, demokraciu a rozvoj, organizácie ktorá sa zúčastnila vyšetrovania.

"Sú to zložky Obranných a bezpečnostných síl (FDS), ktoré nesú zodpovednosť za tieto nezákonné popravy bez súdneho procesu," uviedol a dodal, že mnohé úmrtia boli spôsobené chladnými zbraňami a ľahkými strelnými zbraňami.